Bedrieglijk kunstwerk op abdij Herkenrode

Bedrieglijk kunstwerk op abdij Herkenrode

Foto: Raymond Lemmens

Hasselt -

In het hart van de abdijsite van Herkenrode is de bouw begonnen van een ‘trompe-l’oeil’ van kunstenaar Hans Op de Beeck. Het kunstwerk wordt een soort van doos, waar je binnengaat en het (bedrieglijke) gevoel moet krijgen dat je in een eindeloze, witte vlakte staat.

Toen de Vlaamse regering de abdijsite van Herkenrode - eigenlijk de hoevegebouwen van het klooster - in 1998 kocht, was het niet veel meer dan een ruïne. Meteen werd gestart met de restauratie van de tiendschuur. Wat volgde: het poortgebouw, het vissershuisje, de abdijmolen, de stallingen en uiteindelijk ook de paardenstallen. Op 29 maart van volgend jaar wordt nu definitief een punt gezet achter de bouwwerken. Met een feestelijke heropening en meteen ook de inhuldiging van een nieuw kunstwerk op de plek waar ooit de imposante abdijkerk stond.

In 1826 ging die aan brand ten onder (nadat er een fabriek in ondergebracht was tijdens de Franse Revolutie). Aanvankelijk was gedacht om de kerk – of toch een impressie ervan – hier opnieuw neer te poten. “Maar dat vonden we niet verstandig in een tijdperk waarin wordt nagedacht over het sluiten en afbreken van heel wat kerken. Dus is gekozen voor een kunstwerk, een impressie die dezelfde emoties moet oproepen als de kerk van destijds: je moet er tot rust komen, de stilte en de rust beleven, het oneindige”, beschrijft schepen Karolien Mondelaers.

Die indrukwekkende taak is in handen gegeven van kunstenaar Hans Op de Beeck, die eerder ook al van zich liet horen in New York, Tokio en Peking. “We wilden een internationale kunstenaar aantrekken, om zo nog meer bezoekers naar Herkenrode te gidsen.”

Zijn ontwerp bestaat uit een ‘doos’ die je betreedt langs een gang en die uitgeeft op een eindeloze ruimte: “Het is een afgesloten bouwwerk, waar je het gevoel krijgt dat je middenin een oneindige ruimte staat. Een verrassende trompe-l’oeil, het lijkt alsof je in grijs-wit sneeuwlandschap staat.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio