OCMW’s vragen steun voor ‘toevloed nieuwe steunvragers’

OCMW’s vragen steun voor ‘toevloed nieuwe steunvragers’

Foto: Photo News

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt meer steun voor de OCMW’s. Die verwachten een toevloed aan nieuwe hulpzoekenden, nu duizenden mensen vanaf deze maand hun inschakelingvergoeding verliezen.

Het is een maatregel van Elio Di Rupo: wie onder de dertig jaar oud is en na drie jaar geen job gevonden heeft, kan geen aanspraak meer maken op de zogenaamde inschakelingsuitkering, vroeger de wachtuitkering. ‘De OCMW’s zijn goed geplaatst om deze groep op te vangen maar ze kunnen de nieuwe hulpvragen enkel aanpakken indien de overheden zorgen voor voldoende instrumenten en middelen om met deze nieuwe cliënten aan de slag te gaan’, klinkt het bij VVSG. De vereniging vindt dat daar nu geen garanties voor zijn.

‘Het is koffiedik kijken hoeveel mensen effectief naar het OCMW zullen stappen, aangezien we vermoeden dat een deel kan gaan aankloppen bij familie voor steun’, aldus Nathalie Debast van VVSG. Toch zullen de nieuwe hulpvragen zorgen voor extra werklast.

‘Besparing op kap van OCMW’

‘De OCMW’s zullen zoals steeds hun verantwoordelijkheid opnemen. Ze hebben al heel wat expertise opgebouwd om met kwetsbare cliënten om te gaan maar ze moeten voldoende mankracht en instrumenten hebben om een kwaliteitsvol activeringsbeleid in de ruime zin te kunnen voeren. Die overweging ontbreekt nu bij deze maatregel. Het is een loutere besparingsmaatregel op de kap van de OCMW’s die het financieel al moeilijk hebben’, zegt Rudy Coddens, voorzitter van de afdeling OCMW’s bij de VVSG.

‘Wij willen de mensen die bij de OCMW’s komen aankloppen een toekomst en perspectief bieden, maar moeten hen daarvoor op een integrale manier kunnen begeleiden’, zegt ook Debast. ‘Daarvoor is extra personeel nodig en ook de leefloonkost zal stijgen, aangezien de OCMW’s een deel van dat leefloon zelf betalen.’

VVSG vraagt dan ook dat de federale overheid de OCMW’s wezenlijk ondersteunt, zodat ze in staat zijn om hulpvragers op een kwaliteitsvolle manier te helpen.

Corrigeer

MEER NIEUWS