Belgische Sarah Bitton ontkomt ongedeerd met kind

Vier gijzelaars gedood en vijf zwaargewonden in Joodse supermarkt

Bij de gijzeling in de Joodse supermarkt in Parijs zijn vier gijzelaars gedood en vijf zwaargewonden gevallen. Ook gijzelnemer Amedy Coulibaly is gedood. Verschillende gijzelaars zijn wel vrijgelaten, maar over het aantal gijzelaars en hun lot heerst momenteel nog onduidelijkheid. De Belgische Sarah Bitton en haar baby waren onder de gijzelaars, zij zijn veilig kunnen ontkomen.

De politie begon het tegenoffensief in de wijk Port de Vincennes rond 17 uur, er waren op dat moment enkele ontploffingen en schoten te horen. Gijzelnemer Amedy Coulibaly (32) dreigde ermee de gegijzelden te doden als de broers Kouachi, de schutters van de aanslag op Charlie Hebdo, geen vrijgeleide zouden krijgen bij hun gijzeling in Dammartin.

Eerder hadden verschillende media al gemeld dat ekele gegijzelden uit de koosjere supermarkt aan de Porte de Vincennes waren gerend. Op televisiebeelden was te zien dat zeker drie mensen in burgerkleding uit de zaak kwamen lopen. AFP maakt naast de vier gedode gijzelaars ook melding van vier zwaargewonden, die in kritieke toestand zouden zijn. Er raakte ook zeker één agent gewond.

Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat in de HyperCasher in het oosten van Parijs vijf mensen werden vastgehouden, maar dat getal blijkt dus niet te kloppen. Hoeveel mensen er dan wel gegijzeld werden, is nog steeds onduidelijk.

De 32-jarige zwaarbewapende gijzelnemer Amedy Coulibaly werd bij de operatie gedood, zo heeft de politie intussen ook officieel bevestigd. Over de toestand van de andere gijzelnemer, de 26-jarige Hayat Boumeddiene, heerst momenteel nog verwarring. Het is niet duidelijk of ze nog in het gebouw was op het moment dat de aanval van de politie werd ingezet.

Duidelijke link met gijzeling in Dammartin

'De gijzelingen in Parijs en die in Dammartin zijn duidelijk aan elkaar gelinkt', zei een politiebron aan Figaro.fr. 'De gijzelnemer van Vincennes heeft gedreigd alle gijzelaars te vermoorden indien de GGN (de speciale interventiegroep van de gendarmerie, nvdr) het bevel geeft om de broers Kouachi in Dammartin aan te vallen', aldus nog de bron.

De man was rond 14 uur gewapend met twee machinegeweren de supermarkt Hypercacher, in de wijk Porte de Vincennes in het oosten van Parijs, binnengestapt. Hij opende het vuur en nam vervolgens een groep mensen gegijzeld. Over het aantal gegijzelden en hun lot heerste lange tijd onduidelijk. Verschillende getuigen, al dan niet gewond, konden wel meteen ontkomen. 

Volgens informatie van La Libre en La Capital was Sarah Bitton, een jonge Joodse vrouw uit een Belgisch familiebedrijf, samen met haar baby één van de gijzelaars. Zij konden echter samen veilig ontkomen. Bitton is een kennis van de opperrabbijn van Brussel, Albert Guigui. De rabbijn verspreidde in de namiddag zelf een mededeling: 'We zullen bidden voor een goede afloop, een van de gijzelaars staat dicht bij ons'.

Tijdens de gijzeling werd de veiligheidsperimeter steeds vergroot. Uiteindelijk beval de politie alle winkels in de buurt om tijdelijk te sluiten en werd bovendien een deel van de Parijse ring afgesloten.

Leden van dezelfde jihadistische groep

De politie bevestigde eerder dat gijzelnemer Amedy Coulibaly (32) betrokken was bij de schietpartij van donderdag in Montrouge, daarbij werd een jonge agente gedood. Zowel hij als de broers Kouachi waren lid van Buttes-Chaumon. Deze jihadistische groep werd vernoemd naar de wijk in Parijs waar de moskee stond van waaruit geopereerd werd om onder andere Syriëstrijders te ronselen. Volgens verschillende bronnen is het daarom 'zo goed als zeker' dat de aanslagen verband met elkaar houden. Donderdag werd een link tussen Montrouge en Charlie Hebdo nog ontkend.

Coulibaly werd in december 2013 veroordeeld tot vijf jaar gevangenis wegens betrokkenheid bij de ontsnapping van de islamist Smaïn Aït-Belkacem. Die laatste, een gekend lid van de Gewapende Islamitische Groep, kreeg in 2002 levenslang voor de aanslag op het Parijse metrostation Musée d'Orsay in oktober 1995.

'Gewapend en gevaarlijk'

Voor de schietpartij van donderdag in Montrouge heeft de politie intussen een opsporingsbericht verspreid. Ook Hayat Boumeddiene, de voormalige vriendin van Coulibaly wordt gezocht, zij was mogelijk ook betrokken bij de gijzeling in Parijs. Volgens de krant Le Monde is Hayat Boumeddiene de voormalige vriendin van Amedy Coulibaly. Ze woonden samen in 2010 toen Coulibaly werd opgepakt, samen brachten ze ook een bezoek aan de jihadist en veoordeelde terrorist Djamel Beghal

Bij de schietpartij in het zuiden van Parijs, bij de Porte de Châtillon, is donderdag de jonge politieagente Clarissa Jean-Philippe om het leven gekomen. Een andere persoon raakte zwaargewond. De schietpartij in Montrouge vond plaats om 8.19 uur donderdagochtend. Toen opende Coulibaly het vuur op twee agenten. Zij waren een verkeersongeluk met een grijze Renault Clio aan het afhandelen. De schutter vuurde met een automatisch wapen. Hij had ook een handwapen bij zich en had een kogelvrij vest aan.

Corrigeer

MEER NIEUWS