Elektriciteitscentrales gaan massaal dicht

Elektriciteitscentrales gaan massaal dicht

archiefbeeld elektriciteitscentrale Foto: Siebe Swart

Dit jaar worden tientallen gasgestookte elektriteitscentrales gesloten omdat ze verouderd en niet rendabel zijn. Uit een nota van de administratie Energie, die De Tijd kon inkijken, blijkt dat meer dan 1.600 megawatt aan productiecapaciteit nog dit jaar uit dienst kan worden genomen. Dat is te vergelijken met 1,5 keer de capaciteit van een grote kernreactor, zo bericht de zakenkrant vrijdag.

Op de sluitingslijst staan heel wat kleinere eenheden en warmtekrachtkoppelingscentrales bij industriële bedrijven, maar ook enkele grote aardgascentrales van Electrabel, onder meer in Drogenbos in Vlaams-Brabant en Esch-sur-Alzette in het Groothertogdom Luxemburg. Buiten wat kleinere groenestroomprojecten wordt dit jaar geen nieuwe capaciteit in dienst genomen.

De centrales gaan dicht omdat ze te weinig draaien door de concurrentie van goedkopere stroom uit het buitenland en de overvloed aan groene stroom op zonnige dagen. Ze zijn echter wel nodig om pieken in het stroomverbruik op koude winterdagen aan te kunnen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees