Keniaanse atletiekfederatie pakt uit met strijdplan tegen doping

De Keniaanse atletiekfederatie heeft een plan op poten gezet om het dopinggebruik in het Oost-Afrikaanse land tegen te gaan. De federatie is van plan om het aantal onaangekondigde dopingcontroles gevoelig te verhogen en ze zal ook starten met een educatief programma. De maatregelen gelden als reactie op de positieve epo-test die marathonloopster Rita Jeptoo in september aflegde.

jvh

‘De dopingproblematiek kan vergeleken worden met de aidsproblematiek in ons land. Daarom zullen we starten met een educatief programma, net zoals we dat deden toen het eerste geval van aids werd vastgesteld’, aldus Isaiah Kiplagat, voorzitter van de Keniaanse atletiekfederatie. ‘We gaan een eigen team van inspecteurs samenstellen en de bedoeling is dat zij op lokaal niveau antidopingcontroles gaan uitvoeren.’

De federatie is bovendien ook van plan om de managers van de atleten beter te controleren. Zo zal een manager van wie minstens drie atleten positief getest hebben op dopinggebruik levenslang geschorst worden. Iedere makelaar moet zich daarom laten registeren bij de federatie. Verder wordt het biologisch paspoort verplicht.

In oktober kreeg de reputatie van de Keniaanse atletieksport alweer een flinke knauw toen Jeptoo, die in 2013 en 2014 respectievelijk de marathons van Boston en Chicago had gewonnen, tegen de dopinglamp liep. Volgende week moet ze zich verantwoorden tegenover de Disciplinaire Commissie van de Keniaanse atletiekfederatie.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen