Nick Nuyens stopt met wielrennen: 'Jammer dat het zo moet gebeuren'

© PN

Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen

Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen© BELGA

Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen

Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen© PN

1 / 3
thumbnail:
thumbnail: Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen
thumbnail: Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen

Wielrenner Nick Nuyens heeft dinsdag op een persconferentie zijn afscheid aan de wielersport aangekondigd. Nuyens had nog geen ploeg voor 2015 en liet al eerder uitschijnen misschien te willen stoppen met koersen. De ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen wordt in mei 35 jaar en kreeg geen nieuw contract bij zijn ploeg Garmin. Bij dat team fietste hij sinds 2013. Daarvoor droeg Nuyens het shirt van onder meer Quick.Step, Cofidis, Rabobank en Saxo.

Bert Provoost en Maarten Delvaux

'Ik was nog graag renner gebleven omdat ik niet op deze manier afscheid wilde nemen. Dat het niet gelukt is, is jammer', aldus Nuyens. 'Ik heb lang gesproken met allerlei ploegen. Vier zelfs, maar we zijn er niet samen uitgeraakt. Ik fiets enorm graag, maar er spelen allerlei zaken als je op zoek gaat naar een nieuwe ploeg, ook het financiële. Ik was ook niet bereid om 'mijn broek af te doen'. Aan de ene kant kan ik buigen op heel wat ervaring, maar anderzijds besef ik ook wel dat ik de voorbije twee jaar geen resultaten kan voorleggen.Hoe langer het duurde, hoe duidelijker het werd dat stoppen met wielrennen het beste was. Ik ben nooit volledig hersteld geraakt van mijn heupbreuk', besefte Nuyens.

'Het heeft tijd gekost om erover te geraken, maar gelukkig kan ik terugkijken op een schitterende carrière. Het is veel mooier geweest dan dat ik ooit had durven hopen.' Nuyens gaf ook mee nooit doping te hebben gebruikt. 'Ik vind het heel belangrijk dat ik nog recht in de spiegel kan kijken.'

'Ik heb alles een beetje afgetast, en binnenkort rijd ik in een nieuwe tenue, die van de toeristenclub van Bevel', grapte hij. 'Ik hou het wielrennen voor bekeken en zal niet langer aan professioneel wielrennen doen.'

Winst Ronde van Vlaanderen als hoogtepunt

Nuyens profileerde zich tijdens zijn 12-jarige carrière als specialist van de Vlaamse klassiekers. Dat leidde in 2011 tot winst in de Ronde van Vlaanderen. Daarna ging het met Nuyens, als gevolg van ondermeer een heupbreuk, snel bergaf.

'De bom van Bevel', die een universitair diploma communicatiewetenschappen heeft, won in zijn carrière, naast Vlaanderens Mooiste (in 2011), onder andere Dwars door Vlaanderen, de GP van Wallonië (3x), Kuurne-Brussel-Kuurne, Parijs-Brussel, de Omloop Het Volk en de Nationale Sluitingsprijs. Hij schreef ook rittenkoersen als de Ster Elektrotoer, de Ronde van Groot-Brittannië en de Ster van Bessèges op zijn naam. Sinds 2012, het jaar waarin hij zijn heup brak, is zijn erelijst evenwel blanco.

'Ik weet dat ik een heel aparte manier van koersen had'

'Een carrière telt veel hoogtepunten', aldus Nuyens, 'maar ook dieptepunten'. 'Zelf blik ik tevreden terug en overheersen de hoogtepunten. Ik ben trots op mijn resultaten, en ook op die manier waarop ik heb gewonnen. Ik weet dat ik een heel aparte manier van koersen had, op zijn zachtst gezegd en manier heeft voor- en tegenstanders gehad. Kijk, dat is nu zo. Ik heb alleen geprobeerd om mijn talenten zo goed mogelijk te benutten en dat heeft me toch wel veel mooie momenten opgeleverd.'

Nuyens reed zijn laatste wedstrijd op 5 oktober, de vierde etappe van Tour de l'Europmétropole (2.1) waar hij de etappe niet uitreed. 'Toen wist ik nog niet dat dat mijn laatste wedstrijd was', besloot hij. 'Kijk, ik ben trots op mijn carrière en kijk uit naar wat nu nog komt. 20 jaar lang vertoefde ik in het wielrennen. Het zal niet evident zijn, zeker niet in het voorjaar met de wedstrijden die me nauw aan het hart liggen, maar ik zal er aan moeten wennen en wil nu vooral genieten van de extra tijd die ik nu krijg met mijn familie, mijn vrouw en kinderen.'

Herbeleef hier de zeven belangrijkste zeges van Nick Nuyens

© Belga

© photonews

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

© Belga

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nick Nuyens hangt op 34-jarige leeftijd zijn fiets aan de haak. 'De bom van Bevel' brak in 2004 helemaal door en zou een meer dan verdienstelijke carrière uitbouwen bij topploegen als Quickstep, Cofidis, Rabobank, Saxo Bank en Garmin. Zijn zege in 'Vlaanderens Mooiste' is natuurlijk het hoogtepunt uit zijn loopbaan maar toch behaalde hij als sluipschutter nog enkele zeges waar menig profrenner jaloers op is of zou zijn. Herbeleef hier nogmaals de finales van zijn zeven belangrijkste overwinningen:

Parijs-Brussel (2004)

Er bleef een kopgroep van zo'n 20 man voorin. Paolo Bettini sprong daaruit weg en reed een tijdje voorop. Maar zelfs de sterke Italiaan kon het niet alleen bolwerken en werd onder impuls van Verheyen en Gilbert gegrepen. Daarop waagde Nick Nuyens zijn kans. Hij werd eerst nog bijgehaald maar zijn tweede poging was de goede en de 24-jarige renner van Quick Step-Davitamon reed alleen over de streep. Philippe Gilbert pakte even later de tweede plaats.

GP van Wallonië (2004)Een erg winderige GP van Wallonië barstte pas los op de Citadel van Namen. Op die legendarische helling probeerden velen weg te glippen maar de beslissing viel pas toen Nick Nuyens in de het slot wegsprong. De jonge Belg van Quick Step-Davitamon haalde het uiteindelijk voor Philippe Gilbert (FDJeux.com) en de Fransman Jérôme Pineau (La Boulangère).

Omloop Het Volk (2005):

Het drietal Johan Coenen, Nick Nuyens en Ludo Dierckxsens mocht de laatste zware kasseistrook van de wedstrijd, die van de Vogelzangstraat te Lokeren op 16 kilometer van de finish, aansnijden met een kleine voorsprong. Nuyens verdapperde en ging alleen op pad, terwijl de andere twee opnieuw tot de orde werden geroepen. In het centrum van Lokeren groepeerde Davitamon-Lotto zich en werd de jacht op Nuyens echt ingezet maar die bleef knap buiten schot. De 24-jarige Belg haalde het met een voorsprong van dertien seconden op zijn land- en teamgenoot Tom Boonen, die de spurt om de tweede plaats won.

Kuurne-Brussel-Kuurne (2006):Met nog twaalf kilometer voor de finish demarreerde wereldkampioen Tom Boonen. De rest van de oorspronkelijke vluchtersgroep spatte door die versnelling totaal uit elkaar. Uit de achtergrond sloten Leif Hoste, Kevin Van Impe en Nick Nuyens ook aan bij de leiders.Een spervuur van uitvalspogingen kruidde de finale. Eeckhout gooide een bommetje, maar geraakte niet weg. Dat lot was ook Van Den Broeck en Nuyens beschoren. Tot Nuyens op vier kilometer van de eindmeet nog eens voluit doorging. Eeckhout trachtte de kloof te overbruggen maar werd netjes afgestopt door Kevin Van Impe en Tom Boonen die hun ploegmakker beschermden.

GP Van Wallonie (2009):

Een zeer omvangrijk peloton stormde richting Citadel van Namen. Het was de Fransman Sylvain Chavanel die het eerste bommetje gooide op de steile kasseien van de Citadel. Achter hem voerden de mannen van Acqua & Sapone het tempo op. Christophe Le Mével ging in zijn eentje op zoek naar zijn leidende landgenoot. Op een kilometer van de eindmeet smolt alles echter netjes samen. Nick Nuyens dook op kop de laatste bocht in en kon het licht afgescheiden halen van de Australiër Allan Davis en Roy Sentjens.

Dwars door Vlaanderen (2011): Nuyens ontsnapte op 21 kilometer van de streep uit het peloton en kreeg onmiddellijk Geraint Thomas met zich mee. Het tweetal pikte onderweg Frédéric Amorison op en met z’n drieën liepen ze maximaal een twintigtal seconden uit op het peloton. In een spannende slotfase sneuvelde Amorison als eerste, maar Nuyens en Thomas slaagden er toch in om uit de greep van het jagende peloton te blijven. In de spurt bleek de kersverse poulain van Bjarne Riis sneller dan de Britse kampioen.

Ronde van Vlaanderen (2011)

Fabian Cancellara leek lange tijd op weg om zijn huzarenstukje van het jaar voordien vlotjes over te doen, maar kraakte uiteindelijk compleet onverwacht in het gezelschap van Sylvain Chavanel op de Muur van Geraardsbergen. Een groep met bijna alle favorieten vond opnieuw de aansluiting. Gilbert verschoot zijn laatste pijl op de Bosberg en het was opnieuw Cancellara die op drie kilometer van de meet voor de beslissende demarrage zorgde. Spartacus kreeg Chavanel en Nuyens mee in zijn zog en het drietal sprintte voor de zege. Cancellara leek het in een adembenemende spurt te gaan halen, maar werd in extremis nog voorbijgestoken door Nuyens én Chavanel.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie