74 bestuurders gedagvaard voor kettingbotsing A19

Het onderzoek naar de kettingbotsing op A19 in Zonnebeke en Wervik, in december 2013, is afgerond. 74 chauffeurs worden gedagvaard. Bij het ongeval raakten 131 voertuigen betrokken. Er vielen twee doden en 67 gewonden.

In totaal 74 bestuurders zullen zich op 14 april tijdens een speciale zitting moeten verantwoorden voor de politierechtbank West-Vlaanderen afdeling Ieper.

‘Het Openbaar Ministerie steunde zich op de bevindingen en vaststellingen van de federale wegpolitie en het advies van de aangestelde verkeersdeskundigen Johan Depuydt en Dirk Christiaens om verantwoordelijken aan te duiden’ zegt het Ieperse parket. Om een zicht te krijgen op wie er nu op wie reed, werd de plaats van het ongeval in vier blokken verdeeld. Alle voertuigen kregen direct na het ongeval een nummer.

‘Bij het onderzoek naar de verantwoordelijkheid van betrokken bestuurders werd uiteraard rekening gehouden met de atmosferische omstandigheden, in het bijzonder de mist. Onderzoek werd gevoerd naar de zichtbaarheid op de plaats van het verkeersongeval, alsook naar de maximale snelheid die mocht gevoerd worden op die plaats en in die gegeven omstandigheden. Volgens de aangestelde verkeersdeskundigen mocht er in praktijk maximaal 70 km/uur worden gereden. Wie sneller reed was eigenlijk afhankelijk van het nog tijdig vinden van een vluchtweg opzij van zijn voorligger, zo niet, was een ongeval onvermijdbaar’, aldus het parket in een mededeling.

Onder de chauffeurs die gedagvaard werden, bevinden zich ook verschillende buitenlandse chauffeurs. Afhankelijk van de vaststellingen zullen de betrokkenen zich moeten verantwoorden voor onopzettelijke doding bij een verkeersongeval, onopzettelijke slagen en verwondingen bij een verkeersongeval of het voeren van een onaangepaste snelheid met een verkeersongeval met stoffelijke schade tot gevolg.

De inleidende zitting is voor 14 april voorzien, wanneer de uitspraak valt staat nog niet vast.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees