Kuurne zamelt plastic dopjes in voor blindengeleidehonden

Kuurne zamelt plastic dopjes  in voor blindengeleidehonden

Kuurne is de eerste gemeente in Vlaanderen die zo’n initiatief op poten zet. Foto: eva

Kuurne -

Kuurne zamelt plastic dopjes in voor de vzw Vrienden der Blinden uit Koksijde. De actie helpt de opleiding blindengeleidehonden financieren.

De opleiding van een blindengeleidehond duurt twee jaar en kost meer dan 25.000 euro. Om dat geld bij elkaar te sparen, verkoopt de vzw Vrienden der Blinden ingezamelde plastic dopjes aan een recyclagebedrijf uit Houthulst die van de dopjes duurzame plastic palletten maakt. In heel Vlaanderen zijn er inzamelpunten, maar Kuurne is de eerste gemeente van de regio die het initiatief steunt.

Voortaan is het mogelijk om de plastic dopjes van drankflessen te deponeren op vier locaties in Kuurne. In zaal Kubox, aan het containerpark, het sportpark en in de bibliotheek staan er dopjescontainers.

Acht tot tien honden

Het idee kwam van Eddy Haspeel van Pasar Kuurne. ‘Met onze vereniging bezochten we het opleidingscentrum in Koksijde en toen hoorden we op welke makkelijke manier we de vzw kunnen steunen. Ik vind het fantastisch dat we nu ons steentje kunnen bijdragen.’

‘Voor onze gemeente is het een kleine moeite, maar voor de blinden betekent zo'n blindengeleidehond wel een wereld van verschil. Ik hoop dat andere gemeenten onze voorbeeld volgen en ook op zo'n eenvoudige manier het goede doel steunen’, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Ook de vzw uit Koksijde hoopt dat er veel dopjes worden ingezameld in Kuurne. ‘We zijn heel blij dat onze actie nu ook in Zuid-West-Vlaanderen steun krijgt, in de regio zijn er alleen nog maar dopjescontainers in enkele scholen of bij enkele verenigingen. Voor de volledig opleiding van één blindengeleidehond hebben we 83.333 kg dopjes nodig.. Per 1.000 kg krijgen we 330 euro. Jaarlijks leiden we acht tot tien honden op. Naast de dopjesactie kunnen we gelukkig ook rekenen op subsidies’, besluit Luc Van Wamzeele.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio