Waarom kalasjnikovs zo populair zijn bij terroristen

Waarom kalasjnikovs zo populair zijn bij terroristen

Foto: REUTERS

Zowel de moslimextremisten die vorige week in Parijs een bloedbad aanrichtten als de twee terroristen die donderdag in Verviers zijn doodgeschoten, waren gewapend met kalasjnikovs. Waarom die AK-47 zo populair is bij criminelen en terroristen, is makkelijk te verklaren. Het is niet alleen een efficiënt en betrouwbaar wapen, het is ook gemakkelijk te vinden op de zwarte markt en bovendien spotgoedkoop, zeggen wapenexperts.

Michaël Kalasjnikov, de geestelijke vader van het meest verkochte wapen ter wereld, was tankcommandant tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij tijdens de Slag om Brjansk zwaargewond raakte en voor maanden in de ziekenboeg belandde. Daar hoorde hij van andere gewonde soldaten hoe slecht het Rode Leger wel bewapend was en vooral hoe onbetrouwbaar hun wapens waren. Ze blokkeerden voortdurend door koude en vocht. Kalasjnikov zette zich aan het schetsen en ontwierp een oorlogswapen dat vandaag nog altijd naar schatting 250.000 doden per jaar maakt.

De AK-47, met de typische gekromde lader, is nu vooral populair bij rebellenlegers over de hele wereld. En bij criminelen en terroristen bij ons.

Zonder fantasietjes

‘Het is een typisch wapen uit het Oostblok. Efficiënt, stevig en zonder veel fantasietjes. Het kan wat het moet kunnen, niet meer, maar ook niet minder. Met munitie van het kaliber 7,62 x 39 is het ook zeer doeltreffend, zeg maar uiterst dodelijk. Helaas komt het veel te vaak in verkeerde handen terecht. De reden waarom zoveel criminelen of terroristen het gebruiken is vooral omdat het zo goedkoop is , op de zwarte markt betaal je er hoogstens een paar honderd euro’s voor. Maar ook omdat het zo gemakkelijk te vinden is en zo efficiënt en betrouwbaar is’, zegt wapenexpert Eddy Van Herbrugge.

Oorlogswapen

‘Een AK-47 is geen wapen voor scherpschutters, dus niet bedoeld om mee vanop grote afstand op een doel te mikken. Daar bestaat ander, meer geperfectioneerd materiaal voor. Het is een echt oorlogswapen. Van op korte afstand is het aanvalswapen erg efficiënt door het ‘sproeivuur’. Het kan in theorie tot 600 kogels per minuut afvuren”, zegt Van Herbrugge.

‘Enkel de zware kogelwerende vesten van onze politiediensten zijn sterk genoeg om de kogels op te vangen’, klinkt het nog.

Spijt van uitvinding?

Kort voor zijn dood werd ontwerper Michaël Kalasjnikov gevraagd wat hij er van vond dat zijn AK-47 nu vooral door verzetsstrijders en terroristen werd gebruikt. ‘Het wapen op zich is niet slecht, wel de leiders die het inzetten. Dat terroristen en vooral kindsoldaten in Afrika het gebruiken, vind ik wel jammer. Maar anderzijds zijn er ook veel landen die er hun vrijheid aan te danken hebben’, zei hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees