Online videorecorder Bhaalu bijt ook bij de Mediaregulator in het stof

Online videorecorder Bhaalu bijt ook bij de Mediaregulator in het stof

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de omroepen Medialaan, SBS Belgium en VRT in het gelijk gesteld bij hun klacht tegen Right Brain Interface. Het bedrijf achter de inmiddels stopgezette online videorecorder Bhaalu krijgt van de VRM een waarschuwing, omdat het bedrijf geen toestemming vroeg bij de zenders om hun programma’s te verdelen.

De VRM hield er bij het bepalen van de sanctie rekening mee dat Right Brain Interface reeds gestopt was met het aanbieden van Bhaalu, naar aanleiding van de beslissing in november van de Antwerpse rechtbank van koophandel dat de dienst stopgezet moest worden. RBI tekende daarop beroep aan.

De drie omroepen waren niet alleen naar de handelsrechter gestapt, maar hadden ook bij de VRM een klacht ingediend. Medialaan (vtm, 2BE), SBS Belgium (VIER en VIJF) en VRT (Eén, Canvas, Ketnet) oordeelden dat Bhaalu in strijd was met het mediadecreet.

Omdat de gebruiker met de cloudrecorder televisieprogramma’s op een ‘(near-)live’, uitgestelde, verkorte of gewijzigde wijze kon bekijken, diende RBI volgens de zenders als dienstenverdeler beschouwd te worden en was wel voorafgaandelijke toestemming nodig voor dergelijk gebruik van ‘lineaire televisieprogramma’s’. De VRM oordeelt de klacht gegrond en stelt dat RBI een dienstverlener is.

Bij de Antwerpse handelsrechter hadden de omroepen reeds hun gelijk gehaald. Maar eerder in 2014 had Bhaalu wel aan het langste eind getrokken bij een klacht van satelliettelevisieaanbieder TV Vlaanderen bij de handelsrechtbank van Hasselt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees