Meeusen, Wellens en Sweeck niet naar WK door dopingonderzoek

© Photopress/Belga

© PHOTOPRESS.BE

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Opschudding bij de bekendmaking van de Belgische selectie voor het WK veldrijden in Tabor. Tom Meeusen, Bart Wellens en Belgisch beloftenkampioen Laurens Sweeck worden uit de selectie geweerd omdat hun namen worden genoemd in het lopende onderzoek naar de ozondokter Mertens. De drie renners mogen ook niet deelnemen aan de Wereldbeker in Hoogerheide op 25 januari. Volgens artikel 9.2.002 uit de reglementen van de Internationale Wielerunie UCI mogen renners waartegen een vooronderzoek of een onderzoek loopt niet geselecteerd worden.

Jan-Pieter De Vlieger

Veldrijden op Sportwereld.be

De hele affaire kadert in een dopingonderzoek naar dokter Chris Mertens uit Rotselaar, dat al enkele jaren aansleept. De sportarts wordt ervan verdacht bloedtransfusies met ozon te hebben uitgevoerd en sporters actief aangezet te hebben tot doping. De Raadkamer van Leuven verwees afgelopen vrijdag Mertens door naar de Correctionele Rechtbank. Hoewel de therapie in een schemerzone zit, is het gerecht duidelijk: manipulatie met ozon is verboden.

In zijn zog komen ook heel wat topsporters in opspraak. Maar liefst 19 sporters – het merendeel bekende en semi-bekende wielrenners en veldrijders – riskeren een schorsing. Hun dossier werd overgemaakt naar de diverse sportbonden, die op hun beurt schorsingen kunnen uitspreken. De namen van deze sporters bleven tot nu toe geheim. Tom Meeusen, Bart Wellens en Laurens Sweeck zijn de eerste namen die nu openbaar worden gemaakt. Voor alle duidelijkheid: Meeusen, Wellens en Sweeck zijn op dit moment nog niet officieel geschorst. De betrokken sporters werden niet correctioneel vervolgd, maar hun dossier werd overgemaakt aan antidopingagentschap NADO Vlaanderen. Zij brachten vervolgens de KBWB mondeling op de hoogte dat er bij Meeusen, Wellens en Laurens Sweeck sprake is van verdachte handelingen. De Belgische Wielrijdersbond verwacht het dossier eerstdaags schriftelijk. Daarna is het aan de Disciplinaire Commissie van de bond om de zaken van Meeusen en Wellens te behandelen. Omdat Laurens Sweeck geen eliterenner is, is het aan de Vlaamse Disciplinaire Commissie om zich over zijn dossier te buigen.

Tom Meeusen was één van de outsiders voor de wereldtitel bij de profs, Laurens Sweeck één van de topkandidaten voor de titel bij de beloften. 'Pijnlijk dat ik zowel op menselijk als sportief vlak mijn rechten/kansen niet kan verdedigen', reageert Meeusen op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belgisch kampioen Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), Sven Nys (Crelan-AA Drink), Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games) en Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games) verdedigen bij de mannen elite de Belgische kleuren, zo bevestigde bondscoach Rudy De Bie. Jens en Joeri Adams werden aangeduid als reserven. Sunweb-Napoleon Games wordt zo met liefst vier renners de hofleverancier bij de Belgische ploeg.

In Tabor wordt er begin februari gestreden om Zdenek Stybar te mogen opvolgen als wereldkampioen in het veld. De Tsjech verdedigt er zijn wereldtitel niet omdat hij nog te veel sukkelt met de naweeën van een schouderblessure. Vorig jaar haalde Stybar het in Hoogerheide voor Nys en Pauwels.

Heren Elite: Tim MERLIER - Sven NYS - Kevin PAUWELS - Rob PEETERS - Wout VAN AERT - Klaas VANTORNOUT - Gianni VERMEERSCHReserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Jens ADAMS – Joeri ADAMSDames Elite: Sanne CANT - Loes SELS - Ellen VAN LOY - Jolien VERSCHUERENGeen reserves.Heren U23: Toon AERTS - Quinten HERMANS - Yannick PEETERS - Diether SWEECK - Michael VANTHOURENHOUT Daan SOETE (onder voorbehoud van winst Wereldbekerklassement)Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Nicolas CLEPPE – Jens VANDEKINDERENHeren Junioren: Alessio DHOORE - Jarne DRIESEN - Eli ISERBYT - Jappe JASPERS - Lander LOOCKX Han DEVOS (onder voorbehoud van winst Wereldbekerklassement)Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): SEPPE ROMBOUTS – VICTOR VANDEBOSCH

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen