AG2R introduceert Down Under het nieuwste snufje: draadloos schakelen

De techniek staat niet stil en zeker niet in de lucratieve en vooral competitieve fietswereld. Momenteel rijdt AG2R in de Tour Down Under rond met het nieuwste snufje: draadloos schakelen. Na het elektronisch schakelen een nieuwe stap vooruit.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het gaat wel nog steeds om een prototype van SRAM, een Amerikaans bedrijf dat fietsonderdelen produceert en een alternatief biedt voor gevestigde waarden als Campagnolo of Shimano. Dat een viertal renners van AG2R (waaronder ondermeer Domenico Pozzovivo) nu al rondrijdt met de elektronische SRAM wireless group, suggereert echter dat deze revolutionaire groepset dicht bij volle productie staat.

Het draadloos systeem werd vorig jaar al eens gespot in de Tour of California, waar het systeem echter nog werd gecamoufleerd door enkele draden, die eigenlijk echter totaal geen nut hadden (zie video onderaan). Sindsdien zou SRAM al een patent hebben aangevraagd bij de United States Patent and Trademark Office.

Het grote voordeel is natuurlijk het gewicht, dat lager zou liggen dan de elektronische schakelsystemen van concurrenten Campagnolo en Shimano. De bediening zou ook erg simpel zijn: met een knopje op de linkerrem schakel je achteraan de ene kant op, met een knopje op de rechterrem de andere kant. Met een duw op beide knoppen bedien je de derailleur vooraan.

Hoewel er op Twitter steeds meer beelden opduiken van het revolutionaire systeem, weigert SRAM voorlopig elk commentaar.

 

 

Corrigeer