IJzingwekkende crossen in Tabor: wat leert het verleden ons?

IJzingwekkende crossen in Tabor: wat leert het verleden ons?

Mario De Clercq, latere winnaar Erwin Vervecken, Sven Nys en Petr Dlask in actie tijdens het WK van 2001 in Tabor. Foto: Belga

Zondag omstreeks 16u weten we wie Zdenek Stybar opvolgt als wereldkampioen veldrijden. Het Tsjechische Tabor is dit jaar het decors van het WK cyclocross. Het is intussen al de derde keer dat het WK wordt georganiseerd in Zuid-Bohemen en de veldrit maakt ook jaarlijks deel uit van de Wereldbeker. Wat leert het verleden ons?

Veldrijden op Sportwereld.be

Het is voorlopig hoogst onduidelijk hoe het parcours in Tabor er zondag zal bijliggen. In het verleden was Tabor haast altijd een garantie op vriesweer en sneeuw. Maar voorlopig is daar weinig van te merken. Gisterenvoormiddag lag er weliswaar een flinterdun laagje, maar omdat de temperaturen overdag positief zijn, smolt dat al snel weer weg. Dat scenario dreigt zich de volgende dagen te herhalen. ’s Nachts vriest het, maar overdag klimmen de temperaturen tot circa 2°. Dat het parcours (ijs, ijswater, modder, hard bevroren,...) érg belangrijk wordt, bewijst het verleden:

WK 2010: vallende Belgen

Vorig jaar werd Zdenek Stybar wereldkampioen in Hoogerheide, voor Sven Nys en Kevin Pauwels. De Tsjech verdedigt zijn wereldtitel echter niet voor eigen volk omdat hij nog te veel sukkelt met de naweeën van een schouderblessure.

Stybar was nochtans al eens succesvol in 'zijn' Tabor: in 2010 veroverde hij er de eerste van in totaal drie wereldtitels. De jonge Tsjech was op het spekgladde parcours te sterk voor de Belgen, die allemaal wel eens tegen de grond gingen. Klaas Vantornout en Sven Nys mochten uiteindelijk als respectievelijk tweede en derde nog wel mee op het podium maar konden na een onemanshow van Stybar nooit aanspraak maken op de zege. Martina Bina (hou hem zondag in de gaten!) stak hier een eerste keer zijn neus aan het venster met een vierde plaats.

WK 2001: het duwtje van De Clercq

In 2001 kroonde Erwin Vervecken zich in het ijswater van Tabor voor de eerste keer tot wereldkampioen. De Tsjech Petr Dlask moest het voor eigen volk met zilver stellen en Mario De Clercq (brons) mocht destijds mee het podium op. Vooral het duwtje van De Clercq op de laatste trappen blijft hiervan bij: door dit (bewust) manoeuvre verloor Dlask een metertje en was Vervecken gaan vliegen. Topfavoriet Sven Nys baalde als een stekker toen het 's morgens begon te dooien en strandde uiteindelijk op de vierde plaats.

Wereldbeker: viermaal Nys, tweemaal Pauwels, eenmaal Van der Haar

Sinds 1996 wordt in Tabor ook jaarlijks een Wereldbekermanche afgewerkt. In 2013 was de Nederlander Lars van der Haar (foto) er nog de beste, voor de Duitser Philip Walsleben en Kevin Pauwels.

Sven Nys kon er al vier keer winnen: zijn allereerste wereldbekercross bij de profs in 1998 (foto), in 2001, in 2005 en in 2007. In 2007 strandde Klaas Vantornout op de tweede stek

Maar ook Kevin Pauwels kan op de Tsjechische omloop uit de voeten. De Kempenaar mocht er in 2011 en 2012 (foto)  op het hoogste schavotje plaatsnemen. In 2011 kreeg hij Zdenek Stybar en Klaas Vantornout naast zich op het podium, in 2012 Lars van der Haar en Niels Albert.

Erelijst Wereldbekermanche Tabor:

2013 Lars van der Haar
2012 Kevin Pauwels
2011 Kevin Pauwels
2010 Radomír Šimunek
2009 niet verreden
2008 Niels Albert
2007 Sven Nys
2006 Radomír Šimunek
2005 Sven Nys
2004 Kamil Ausbuher
2003 niet verreden
2002 Bart Wellens
2001 Sven Nys
2000 Bart Wellens
1999 Mario De Clercq
1998 Sven Nys
1997 Mario De Clercq
1996 Paul Herygers

Corrigeer