-10 graden: het wordt bitterkoud en de Tsjechische WK-hoop groeit

Thuisrijder Martin Bina maalde zondag al duchtig rondjes op het parcours Foto: cyklokros.cz

Terwijl de Belgische en Nederlandse favorieten zondag in Hoogerheide een laatste test hielden voor het WK, verkende thuisrijder Martin Bina al uitgebreid het licht bevroren WK-parcours in Tabor. Dat zal de komende dagen echter helemaal van uitzicht veranderen, het gaat immers winteren in Tabor. Het zou (licht) gaan sneeuwen en 's nachts zou het zelfs gaan vriezen tot -10 graden, stelt organisator Petr Balogh op de website van het WK. Meteen zet Balogh zijn landgenoot Bina ook op één. Maar is dat optimisme pure 'wishfull thinking' of toch op meer gebaseerd? Wat mogen we van de Tsjechen verwachten op het WK?

Veldrijden op Sportwereld.be

Tabor werkte al inspirerend

In het verleden kon 'slechts' vier keer een Tsjech wereldkampioen worden. Drie keer mocht Zdenek Stybar de regenboogtrui aantrekken (2014, 2011 en 2010) en enkel Radomir Simunek Senior deed hem dat voor in 1991.

Toch speelden de Tsjechen op een WK vaker een rol van betekenis, zeker voor eigen volk. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Petr Dlask, die in 2001 in Tabor boven zichzelf uitsteeg en pas diep in de finale Erwin Vervecken moest laten gaan.

Dat het WK voor eigen volk in Tabor word gereden, valt natuurlijk ook nu niet te onderschatten. Tijdens de Wereldbeker wisten meerdere Tsjechen in het verleden al het podium te halen of zelfs te winnen. Stybar finishte in 2011 nog als tweede achter Kevin Pauwels en in een verder verleden liet Sven Nys in 2005 Petr Dlask en Kamil Ausbuher achter zich. Diezelfde Ausbuher won zelfs het jaar voordien in 2004. In 2002 en 2001 finishte Jiri Pospisil nog twee keer als derde.

Outsiders in huidige generatie

Zdenek Stybar zal zijn titel voor eigen volk niet verdedigen: zijn focus ligt helemaal op de weg en deze cross paste niet langer in zijn plannen.

Ook van de huidige generatie konden enkele Tsjechen in Tabor in het verleden net dat ietsje meer. Zo won Radomir Simunek Junior in 2010 en in 2006 er de Wereldbekermanche. Simunek werd lange tijd als een groot talent aanzien maar is ondertussen al 31 jaar en kon de hoge verwachtingen nooit echt waarmaken. Op WK's is hij echter een vaste klant in de top-10, met één negende, één zevende en drie achtste plaatsen de laatste vijf jaar...

Martin Bina (eveneens 31) stak voor het eerst zijn neus aan het venster op internationaal niveau toen hij op het WK in Tabor als vierde eindigde. Bina stond in Tabor wel eens op het podium van de Wereldbeker: in 2008 werd hij derde achter Zdenek Stybar en winnaar Niels Albert. In 2013 behaalde Bina in (een besneeuwd) Hoogerheide zijn enige Wereldbekerzege en won hij in Valkenburg maar sindsdien ging het bergaf. Ook nu is hij aan een tegenvallend seizoen bezig: zo kon hij nog geen enkele keer winnen en in november bleef hij bijna een volle maand uit comptetitie omdat hij 'overtraind' was. Recent gaf hij als titelverdediger ook nog op tijdens het Tsjechisch kampioenschap. Dat hij zondag al duchtig rondjes maalde op het parcours en gezwind over de bakljes sprong, toont echter aan dat hij erop gebrand is om uit te pakken. En nu het winter wordt in Tabor, lijkt hij wel degelijk een te duchten outsider te zijn...

Tot slot is er nog de kersverse kampioen van Tsjechië: de amper 18-jarige Adam Toupalik. De beloftevolle renner van BKCP-Powerplus haalde het begin januari van nobele onbekenden Vojtech Nipl en Michael Boros. Hij zal het de Belgische en Nederlandse profs echter niet lastig maken want hij start bij de beloften. Waar hij wel meteen ondanks zijn leeftijd een gevaarlijke klant wordt voor topfavorieten Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout.

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.