Weg met Internet Explorer en leve de Start-knop: dit brengt Windows 10

Weg met Internet Explorer en leve de Start-knop: dit brengt Windows 10

Foto: AP

Computergigant Microsoft stelt woensdagavond een nieuw besturingssysteem voor. Windows 10 moet volgens kenners het minder goed ontvangen Windows 8 doen vergeten.

Heel wat kenners zijn het erover eens: Windows 8 kun je maar best zo snel mogelijk vergeten. Het was een poging van Microsoft om een besturingssysteem te ontwikkelen dat even goed draaide op laptops als op desktops, smartphones en tablets. De grootste vernieuwing daarin was het verdwijnen van de legendarische startknop, die al jarenlang links onderaan het scherm staat.

Helaas pakte het experiment niet al te goed uit. Zo erg zelfs dat Microsoft ervoor koos om de nieuwe versie van het besturingssysteem niet Windows 9 te noemen, maar meteen Windows 10. Dat wordt woensdagavond om 18 uur voorgesteld.

Vernieuwingen

Op gespecialiseerde websites gonst het intussen van de geruchten over Windows 10. Zo zou Microsoft terugkomen van haar beslissing om de startknop af te voeren. Veel gebruikers lieten weten dat ze het belangrijk vonden om een soort van ankerpunt te hebben op hun bureaublad en daar speelt Microsoft nu op in. Het startmenu zal bovendien aangepast kunnen worden naar je eigen smaak.

Een andere belangrijke nieuwigheid is dat we vaarwel kunnen zeggen tegen Internet Explorer. De legendarische browser wordt vervangen door Spartan en zal gelijkaardig werken aan Chrome en Firefox.

Nog vernieuwingen worden de verbeterde versie van Cortana, een persoonlijke assistent zoals Siri op iPhone, de betere integratie van apps in Windows, het gebruik van meerdere bureaubladen, een aparte Windows voor mobiele toestellen en een vernieuwd taakbeheer.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees