Fit & Gezond

‘E-sigaret tot 15 keer kankerverwekkender dan gewone sigaret’

‘E-sigaret tot 15 keer kankerverwekkender dan gewone sigaret’

Foto: IMAGEGLOBE

De steeds populairdere e-sigaret heeft een gevaarlijk kantje. Onderzoekers stelden vast dat er bij een hoge verdampingstemperatuur veel kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Bij een elektronische sigaret met een batterij van 3 volt is er niks aan de hand. Maar bij een batterij van 5 volt blijken door de hoge verdampingstemperatuur hoge concentraties vrij te komen van de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Een onthutsende vaststelling, want veel mensen gebruiken de sigaret als een gezond middel om af te stappen van de gewone sigaret met tabak.

Gebruikers zouden tot 14 milligram formaldehyde inhaleren, en dat is 5 tot 15 keer schadelijker dan de stoffen die je binnenkrijgt door tabak te roken.

Het onderzoek van de universiteit van Portland werd gepubliceerd in het gerenomeerde The New England Journal of Medicine. Een uitgebreider verslag van het rapport kan u hier nalezen. Het is één van de eerste studies naar het gezondheidseffect van de elektronische sigaret.

'E-sigaret doet het consequent beter'

Wetenschappers plaatsen wel kanttekeningen bij het onderzoek. Het onderzoeksteam formuleert de hypothese dat de stof die overdadig aanwezig is in één type batterij van één soort e-sigaret mogelijk kankerverwekkend kan zijn voor de longen. Deze hypothese werd nog niet bevestigd en berust bovendien op resultaten van een pioniersonderzoek naar één type e-sigaret. 

Marleen Finoulst, coördinator Gezondheid en Wetenschap voor het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam): 'Een gewone sigaret is in veel gevallen tot honderd keer kankerverwekkender dan een e-sigaret. Ik zeg niet dat het gezond is om je hele leven lang e-sigaretten te roken, maar verschillende recente analyses wijzen uit dat de e-sigaret het consequent beter doet dan de gewone sigaret.'

Ook Cathy Rigolle van Kom op Tegen Kanker zegt dat de e-sigaret gezonder is dan een gewone sigaret: 'We gaan er vanuit dat de e-sigaret gezonder is omdat er geen sprake is van tabaksverbranding. Al raden we mensen nog altijd aan om gewoon helemaal niet te roken, wat nog altijd de beste oplossing blijft.'

Externe links
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees