6.000 Belgen willen door Google vergeten worden

6.000 Belgen willen door Google vergeten worden

Foto: AFP

Google heeft sinds mei 204.353 aanvragen ontvangen van mensen die willen dat links verwijderd worden die verwijzen naar persoonlijke informatie. Dat staat in een rapport van de internetgigant. De cijfers zijn geactualiseerd tot op 22 januari. Van die aanvragen komen er 6.245 uit België.

Google begon eind juni in Europa met de toepassing van de Europese wet die stelt dat wie dat wenst, kan vragen om links naar pagina’s met persoonlijke informatie te verwijderen. Als een eigennaam als zoekterm wordt ingegeven, staat bij de zoekresultaten in Europa voortaan volgende nota: 'Sommige resultaten zijn mogelijk verwijderd op grond van de Europese wet inzake gegevensbescherming'. De mededeling verschijnt ook wanneer er geen resultaten verwijderd zijn.

Het Europees Hof van Justitie besliste in mei dat Google kan worden verplicht om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens te verwijderen uit de zoekresultaten. Wie dat wenst, kan een online formulier invullen en daarin zijn aanvraag onderbouwen. Google behandelt iedere aanvraag individueel en maakt een afweging tussen het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op informatie.

De internetgigant kreeg in de Europa sindsdien 204.353 aanvragen binnen en verwijderde 740.726 URL-links. Volgens Google werd een positief gevolg gegeven aan 40 procent van de aanvragen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees