Opnieuw thuisrijder aan het feest Down Under, Serry valt aan

Opnieuw thuisrijder aan het feest Down Under, Serry valt aan

Foto: AFP

Steele Von Hoff heeft de vierde rit van de Tour Down Under gewonnen. Na een valpartij in de laatste paar honderd meter was de 27-jarige Australiër een van de zeven renners die om de zege sprintten. Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) was tweede en schuift op naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De Australiër Rohan Dennis blijft leider in het klassement, gevolgd door zijn landgenoot Cadel Evans en de Nederlander Tom Dumoulin.

Wielrennen op Sportwereld.be

Vier renners slaagden er in om weg te geraken na zo'n 22 km. Het ging om Peter Kennaugh, Michael Hepburn, Jack Bobridge, winnaar van de openingsrit, en Cédric Pineau. Hun maximale voorsprong liep op tot een kleine drie minuten. Bobridge was het vooral te doen om de bergtrui en de Australiër liet zich na het grijpen van de punten uitzakken naar het peloton. De drie andere vluchters waren eraan voor de moeite op 70 kilometer van de finish.

Het sein voor eenander drietal om zich in een ontsnapping te wagen. Maxim Belkov, Rusland Tieubayev en onze landgenoot Pieter Serry trokken in de aanval en sprokkelden twee minuten bonus bij elkaar. Ook hun vlucht zou het niet uitzingen tot het eind door een peloton dat zijn zinnen had gezet op een massasprint. Serry was de laatste vluchter die werd gegrepen op negen kilometer van de streep.
 
Intussen was het peloton in verschillende stukken gebroken. Zo verzeilde snelle man Marcel Kittel in een achtervolgend groepje op vier minuten. Het peloton keek niet om en bereidde zich voor op de massasprint. Vooral Movistar, eerder al ritwinnaar met Lobato, mende vooraan en ondanks enkele late uitvallen, onder meer van Lars Boom en Luis Leon Sanchez, draaide de wedstrijd uit op een massasprint .Een massale valpartij ontsierde de sprint en het was uiteindelijk Steele Von Hoff die de sprint won van zes andere renners.

Onze landgenoot Kenny De Haes (Lotto-Soudal) was een van de slachtoffers van de valpartij. Dehaes was toen onderweg naar een mooie ereplaats maar in de strijd om de zege leek hij zich niet te kunnen mengen. Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) werd tweede en schuift, onder meer omdat hij drie bonificatieseconden nam onderweg, op naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De Australiër Rohan Dennis blijft leider in het klassement, gevolgd door zijn landgenoot Cadel Evans en de Nederlander Tom Dumoulin.

Von Hoff: 'Geloofde er pas in toen Kittel er niet bij was'

Het zag er lang naar uit dat de Nederlander Wouter Wippert – ooit nog stagiair bij Lotto-Belisol maar nu rijdend voor het Australische Drapac – voor de verrassing zou zorgen tot Steele von Hoff zijn snelheidsduivels ontbond. De Australiër schonk gelegenheidsteam UNISA – een team gepatroneerd door de universiteit van South Australia – een tweede dagzege.

‘Dit is gewoon fantastisch’, meldde von Hoff. ‘Toen we hoorden dat Kittel zich niet meer in het peloton bevond, begon ik erin te geloven. Jack Bobridge zorgde ervoor dat ik kalm bleef en zette me perfect af waarna ik de rest deed.’

Von Hoff reed tot eind vorig jaar voor Garmin – Sharp. ‘Ik ben een slachtoffer van de fusie met Cannondale’, klonk het. ‘Het is nu mijn bedoeling zo snel mogelijk mijn plaats in de World Tour te heroveren. In die optiek kon deze zege niet beter komen.’

Serry valt aan

Pieter Serry reed lange tijd in de aanval maar werd op negen kilometer van de finish gegrepen.

‘Toen we meer dan twee minuten voorsprong sprokkelden, hoopte ik even dat we het tot het einde zouden uitzingen. Maar Lampre heeft er schijnbaar op het laatste klimmetje alles aan gedaan om Kittel te lossen waardoor de voorsprong snel terugliep. Aan die kerel van Astana (Tleubayev, red) hadden we ook al niet veel. Jammer!’

Toch was Serry niet ontevreden. ‘Met de conditie gaat het duidelijk de goede kant uit’, klonk het. ‘Ik trainde afgelopen winter bewust minder hard omdat ik later in het voorjaar goed wil zijn. Dan kan je weinig inbrengen tegen de Australiërs die hier in topvorm aan de start staan. Bovendien sukkelde ik de voorbije weken nog wat met de knie. Het gaat duidelijk de goede kant uit.’

Uitslag:

1. Steele Von Hoff (Aus/AUS) de 144.5km in 3u24:28 (gem. 42.403004km/u)
2. Daryl Impey (ZAf/OGE) op 0:00
3. Wouter Wippert (Ned/DPC) 0:00
4. Heinrich Haussler (Aus/IAM) 0:00
5. Samuel Dumoulin (Fra/ALM) 0:00
6. Niccolo Bonifazio (Ita/LAM) 0:00
7. Rudiger Selig (Dui/KAT) 0:00
8. Gianni Meersman (Bel/EQS) 0:00
9. Eugenio Alafaci (Ita/TFR) 0:00
10. Koen de Kort (Ned/TGA) 0:00

Stand:

1. Rohan Dennis (Aus/BMC) de 570.8km in 13u41:34 (gem. 41.68621km/u)
2. Cadel Evans (Aus/BMC) op 0:07
3. Tom Dumoulin (Ned/TGA) 0:09
4. Daryl Impey (ZAf/OGE) 0:13
5. Richie Porte (Aus/SKY) 0:15
6. Michael Rogers (Aus/TCS) 0:15
7. Jack Haig (Aus/AUS) 0:15
8. Maxime Bouet (Fra/EQS) 0:15
9. Rubén Fernandez (Spa/MOV) 0:15
10. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:15

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.