Doemdagklok staat in 2015 op drie voor twaalf

Vrees voor totale vernietiging van onze beschaving in dertig jaar nooit zo groot

Vrees voor totale vernietiging van onze beschaving in dertig jaar nooit zo groot

Kennette Benedict, directeur van het Bulletin of Atomic Scientists, bij de symbolische klok Foto: AP

Het is niet langer vijf voor twaalf, het is drie voor twaalf. Dat stelt een internationale groep van wetenschappers, nu ze de symbolische Doemdagklok twee minuten vooruit hebben gezet. De vrees voor een kernoorlog of een voor de menselijke beschaving andere fatale ramp was in dertig jaar nooit zo groot.

Elk jaar komt het ‘Bulletin of Atomic Scientists’, een groep met wetenschappers en onder meer 17 Nobelprijs-winnaars, samen om het leven op onze planeet te evalueren. Aan hun resultaten knopen ze een belangrijke conclusie vast: de symbolische tijd dat we verwijderd zijn van een fatale ramp voor de menselijke beschaving. De groep zette de klok in 1947 op zeven voor middernacht en verschuift de zogeheten Doemdagklok sindsdien elk jaar wat vooruit of achteruit. Naargelang de inspanningen of beslissingen van wereldleiders is de aftelklok dan iets gunstiger of slechter.

Nucleaire wapens en klimaatverandering

Wat ze het voorbije jaar zagen, stemde de wetenschappers alvast allerminst gelukkig. Ze schuiven de Doemdagklok daarom in één klap twee minuten vooruit. Het is dus niet langer vijf voor twaalf (zoals in 2014), maar meteen drie voor twaalf. Het Bulletin of Atomic Scientists ziet meerdere redenen om de klok zo snel te verzetten. Enerzijds is er de nucleaire proliferatie. Er zijn verschillende landen met een buitenproportioneel nucleair wapenarsenaal, zoals de Verenigde Staten of Rusland, terwijl andere landen - denk aan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of China- hun nucleair wapenarsenaal volop moderniseren.

Verder is de klimaatverandering allesbehalve onder controle. ‘De wereldleiders slagen er niet in om de burgers te beschermen voor een mogelijke catastrofe. Deze mislukkingen bedreigen iedereen op aarde’, klinkt het in het jaarrapport.

Vrees voor totale vernietiging in 30 jaar nooit zo groot

Door de Doemdagklok ineens op drie voor twaalf te zetten, toont het Bulletin dat de wereld snel in actie moet schieten. Het is immers al van 1984 geleden dat de groep wetenschappers de klok zo dicht bij middernacht zette. Toen was de beslissing het gevolg van de radiostilte tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De Verenigde Staten waren toen volop bezig een belangrijk verdedigingssysteem op poten te zetten, inclusief ballistisch raketafweersysteem.

Slechts één keer waren we dichter bij de ‘totale vernietiging’: in 1953. Ook toen lagen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie aan de basis van de beslissing. Omdat de twee grootmachten op nagenoeg hetzelfde moment waterstofbommen bouwden, werd de klok toen op twee voor middernacht gezet. Ter vergelijking: in 1991 stond onze beschaving er volgens het Bulletin het beste voor. Toen was het ‘slechts’ zeventien minuten voor twaalf.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees