Bijna dubbel zoveel Duitse bewakers in Auschwitz dan eerst gedacht

Bijna dubbel zoveel Duitse bewakers in Auschwitz dan eerst gedacht

Foto: AFP

Er werkten veel meer Duitse nazi’s in het concentratiekamp van Auschwitz dan dat tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een lijst die door het Instituut voor Nationale Herinnering van Polen werd opgesteld.

Volgens die lijst waren er tussen 1940 en 1944 in het concentratiekamp zo’n 9.500 bewakers actief, en niet 4.000 tot 6.000 zoals aanvankelijk werd aangenomen. De lijst werd opgesteld door een historicus op vraag van het instituut.

Bedoeling is om de lijst ten laatste over een jaar openbaar te maken. Voorlopig gebeurt dat nog niet omdat het Instituut voor Nationale Herinnering aan het controleren is of de personen die op de lijst staan, nu nog in leven zijn, aldus Lukasz Gramza, officier van Justitie in Polen.

De lijst wordt wel al overgemaakt aan de Centrale Opsporingsdienst voor Nationaal-Socialistische misdaden in het Duitse Ludwigsburg en aan het Duitse gerecht.

1.1 miljoen doden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 1,3 miljoen mensen naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Zo’n 1,1 miljoen onder hen kwamen om het leven. Het overgrote deel daarvan waren joden. De meeste slachtoffers werden vergast.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees