Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespiedt continu duizenden websites

Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespiedt continu duizenden websites

Foto: AP

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA houdt ongemerkt duizenden websites in real time in de gaten. Hetzelfde spionagesysteem maakt het ook mogelijk om cyberaanvallen door de NSA zelf te ondersteunen. Dat blijkt uit documenten die enkele media zoals De Tijd, L’Echo en Le Monde konden inzien.

Met het systeem Morecowbell bekijkt de NSA DNS-servers (Domain Name System), die men kan omschrijven als de ‘wegwijzers van het internet’. Deze servers kunnen het unieke IP-adres (een lijst cijfers) opsporen die overeenkomt met de bekende naam van een website (het www-adres).

Via de DNS-servers kan de NSA onder meer in de gaten houden of bepaalde websites nog in de lucht zijn, of dat hun DNS-informatie gewijzigd is. Daarnaast kan het systeem automatisch nakijken of de inhoud van de bespioneerde websites verandert. Al die informatie wordt met regelmatige intervallen van 15 à 30 minuten doorgestuurd naar het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade.

Stiekem

Bijzonder aan Morecowbell is dat het systeem toelaat die monitoring ‘stiekem’ te doen, zonder dat iemand in de gaten heeft dat de NSA erachter zit. De spionagedienst doet daarvoor een beroep op servers die onder een dekmantel worden gehuurd in meerdere landen. Het gaat in elk geval om machines in Duitsland, Denemarken en Maleisië.

Cyberaanval

Hoeveel websites de inlichtingendienst op deze manier bespiedt, is niet bekend, maar het gaat volgens De Tijd zeker over vele duizenden. De NSA gebruikt het monitoringsysteem onder meer om in de gaten te houden of Amerikaanse overheidssites niet het slachtoffer zijn van een cyberaanval. Ook sites en webfora waar ‘extremisten en terroristen’ zich schuilhouden, worden continu bespied. Maar ook sites van andere - al dan niet bevriende - overheden kunnen met het systeem worden bewaakt.

Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat Morecowbell ook dient als onderdeel van een methodiek om zelf cyberaanvallen uit te voeren.

Saturday Night Live

De naam Morecowbell of Morecowbells komt van een sketch in het legendarische Amerikaanse televisieprogramma ‘Saturday Night Live’, waarin de opnames van het nummer (Don’t Fear) The Reaper van de band Blue Oyster Cult worden geparodieerd en waarin de producer Bruce Dickinson (als knipoog naar de frontman van Iron Maiden?) steeds blijft aandringen op een luidere koebel.

De NSA wil met de naam van het spionagesysteem blijkbaar aantonen over humor te beschikken en de popcultuur van de jongeren te appreciëren, schrijft Le Monde. Mogelijk verwijst het volgens De Tijd ook naar de intentie van de NSA om alles te weten wat er zich op het wereldwijde web afspeelt: telkens als er op een geviseerde website iets gebeurt, luidt de koebel.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees