Leerlingen Mode van Heilig Graf maken spullen voor Berrefonds

Jongeren maken kleedjes voor doodgeboren baby’s

Jongeren maken kleedjes voor doodgeboren baby’s

De leerlingen Mode zijn trots op hun werk. Foto: bvdl

Turnhout -

De leerlingen van de tweede graad Mode van het Heilig Graf-Instituut in Turnhout hebben een bijzonder project achter de rug. Ze ontwikkelden piepkleine doekjes en hemdjes voor doodgeboren baby's.

Amper twintig bij twintig centimeter is de afmeting van het kleinste wikkeldoekje dat de leerlingen van het derde en vierde jaar Mode van het Heilig Graf hebben gemaakt. De wikkeldoekjes en wikkelhemdjes zijn bestemd voor doodgeboren baby's of te vroeg geboren baby's die overlijden.

De prachtige kleedjes die de veertien leerlingen tot in de puntjes hebben afgewerkt, gaan naar het Berrefonds, een vzw die is opgericht door ouders die hun zoontje Berre na tien weken moesten afgeven.

‘Ouders die afscheid moeten nemen van een doodgeboren baby vinden in de handel niets dat geschikt is om het baby'tje aan te doen’, zegt Anja Van Herck, leerkracht Mode.

‘We zijn bij het Berrefonds terechtgekomen via een collega van wie de vriendin een kindje heeft verloren. Het Berrefonds maakt manden met daarin spullen die ouders van overleden baby's kunnen gebruiken. Ook de kleedjes zijn daarvoor bestemd.’

Nauwkeurigheid

Elke leerling van de tweede graad moest drie kleedjes en zes doekjes maken, maar de jongeren waren zo goed op dreef dat ze veel meer kledingstukken aan elkaar hebben genaaid. Ze kregen de stoffen gratis van collega's, familieleden en vrienden.

‘De leerlingen doen dit erg graag omdat ze heel goed weten waarvoor de doekjes en hemdjes bestemd zijn. Ze beseffen dat het hen ook kan overkomen’, zegt Van Herck.

De jongeren uit het derde leerjaar moesten vooral een vierkant patroon tekenen, stofjes aan elkaar stikken, een opening laten en omdraaien.

‘De leerlingen van het vierde jaar hadden het iets moeilijker omdat ze kleren moesten maken van een doorgestuurd patroon. Ze hebben de stukken ook leren afwerken met een biesje. Het vraagt wel wat nauwkeurigheid om dergelijke kleine stukjes aan elkaar te stikken. Het was ook een goede oefening om allerlei kleuren te leren combineren.’

Voor Iuliana Prisecariu (16) uit Baarle-Hertog, een vierdejaars Mode, was het project een unieke belevenis. ‘Ik vind het wel knap dat wij die ouders kunnen helpen in wat ze doormaken. Door wikkelhemdjes en wikkeldoekjes te maken, kunnen we hen steunen. En het was niet zo moeilijk om te doen.’

www.berrefonds.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio