Eddy Merckx viert 70ste verjaardag met exclusieve, stalen fiets van 14.000 euro

Op 17 juni wordt Eddy Merckx 70 jaar. En dat moet passend gevierd worden, vinden ze bij Eddy Merckx Cycles. Daarom werd Eddy70 ontworpen. Een exclusieve stalen fiets, met een Faema-retrolook uit 1969 maar met hypermoderne eigenschappen, waarvan slechts 70 exemplaren worden gemaakt. Goed voor een prijskaartje van 14.000 euro. Wij mochten exclusief die nieuwe parel bekijken.

De vraag om retrofietsen kwam al langer vanuit Azië en Amerika, waar Eddy Merckx nog steeds erg populair blijkt te zijn. Eddy wilde aanvankelijk niet ingaan op die vraag omdat het bedrijf zich met zijn moderne bolides, met de EMX-525 als nieuwste paradepaardje, op de markt wil profileren. De vraag bleef echter komen en naar aanleiding van de 70ste verjaardag werd dan toch een fiets gebouwd met een retro-look. Maar op uitdrukkelijke eis van Eddy zelf werd het geen replica-model van zijn fiets uit de glorietijd maar een hypermoderne fiets met een retro-look. 'Het design mag dan wel verwijzen naar de roots van Eddy bij Faema, het frame is innovatief en een technologisch hoogstandje', klinkt het bij Eddy Merckx Cycles. Het resultaat werd een handgemaakte, Belgische fiets van staal die amper 7,7 kilogram weegt.

Met Merckx achter de schermen

Wij waren erbij toen Eddy Merckx in het fabriek in Zellik het eerste exemplaar te zien kreeg. Hij kwam er het promofilmpje inblikken, met de Kannibaal zelf n een hoofdrol (bekijk onderaan de video). En hoewel hij officieel niet meer verbonden is aan het fietsenbedrijf dat zijn naam draagt, in april stapte hij volledig uit het kapitaal, is zijn intrede in de fabriek veelzeggend. Eerst gaat hij elke fietsenmaker, mechanieker of medewerker een hand geven en slaat er een praatje mee. Achter de schermen is hij duidelijk nog steeds de man waar het allemaal om draait. Ook bij het maken van hun nieuwe fietsen doen ze bij Eddy Merckx Cycles nog steeds een beroep op de expertise van de grootmeester zelve.

Pas na de hartelijke begroeting wordt het business. Als Merckx het eindresultaat voor het eerst te zien krijgt, is zijn reactie sprekend. Hij knikt eens tevreden maar dan komt toch de materiaalfreak en perfectionist naar boven. 'Of dat ene stickertje toch niet wat hoger kan gezet worden...' Het zegt veel over Eddy Merckx als zakenman en misschien nog meer over Eddy Merckx als fietsenliefhebber.

'Zo is hij altijd geweest en zal hij ook altijd blijven: streng, met oog voor detail maar altijd correct', zegt de mechanieker even later. 'Hij kent nog steeds enorm veel van fietsen: door al zijn connecties is hij altijd van alles op de hoogte, van het nieuwste snufje tot de belangrijkste trends. En meestal heeft hij ook gelijk.'

'Voor fanatiekelingen die er ook mee zullen rijden'

De Eddy70 is slechts een voorbode van een nieuwe Heritage collectie, stalen fietsen waarvoor enkel op het vlak van design en kleurzetting naar het verleden wordt teruggegrepen. De keuze voor stalen fietsen blijft in dit carbon-tijdperk echter geen sinecure. Waarom toch die stap wagen? 'Het is stevig maar toch licht en veilig', klinkt het. De legering en de dikte van de buizen is ook in niets meer te vergelijken met die van de stalen fietsen van vroeger. Het nieuwe staal is een volwaardig product en weegt toch niet veel meer dan carbon.' Eddy zal het overigens nog een paar keer in de mond nemen: het stalen frame, de gebogen voorvork, de beste Columbus staallegeringen: 'het moet veilig zijn'...

Dat het geen replica-model is, zie je meteen als de fiets compleet is afgewerkt. Alleen het beste van het beste was goed genoeg: een Campagnolo Super Record groep en Campagnolo Bora Ultra 35-wielen met overal als detailafwerking het unieke 'Eddy70-signatuur'. 'Het heeft geen zin om een fiets te maken van de jaren '60 als je nieuwe technieken hebt. En het grootste verschil met de fiets uit mijn tijd? De versnellingen aan het stuur en de pedalen, als ik dat ook had gehad...'

Er worden slechts 70 exemplaren van gemaakt. Op de vraag wie Eddy Merckx zelf hoopt dat er 14.000 euro voor over heeft, is het antwoord kort en bondig maar alweer tekenend voor de persoon en wielermens Eddy Merckx: 'Ik hoop een fanatiekeling die de fiets niet alleen zal gebruiken om tentoon te stellen maar er ook mee zal rijden. En van zal genieten.' 

De EDDY70

Het kader is gemaakt van Columbus XCr naadloze stalen buizen. Dit ultralichte en rigide RVS (roestvrij staal) leent zich perfect voor de productie van racefietsen. Het wordt in de ateliers van Eddy Merckx Cycles TIG-gelast en gelakt. Het exacte gewicht: 7,7 kilogram.

Het zadel van Cinelli, voorzien van het unieke EDDY70-signatuur.

De fiets wordt voorzien van een Campagnolo Super Record groep en Campagnolo Bora Ultra 35-wielen, telkens met unieke EDDY70-signatuur.

Elke van de 70 fietsen is voorzien van een genummerd plaatje.

* De Heritage collectie zal vanaf september beschikbaar zijn bij een selectie van fietsenwinkels. De Eddy70 fiets zal vanaf 28 januari om 19u exclusief kunnen worden besteld via WWW.EDDY70.COM en zal 14.000 euro kosten.

Bekijk hier het officiële promofilmpje, met de Kannibaal in een hoofdrol:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.