Analyse

Waarom Van der Poel nog geen wereldkampioen is

Waarom Van der Poel nog geen wereldkampioen is

Foto: Belga

Zelfs Rudy De Bie is het ermee eens. Mathieu van der Poel is sinds zondag torenhoog favoriet voor het WK. ‘Wat hij deed in Hoogerheide, heb ik zelden gezien’, zegt de Belgische bondscoach. Toch laat Van der Poel de confetti best nog even in de kast. Vraag maar aan Wout van Aert. Zes redenen waarom de torenhoge favoriet het lang niet altijd haalt.

Veldrijden op Sportwereld.be

Statistieken tegen

Eerste onheilstijding voor Mathieu van der Poel: de statistieken spreken niet in zijn voordeel. De jongste zes jaar gebeurde het niet één keer dat de renner die een week vóór het WK won vervolgens ook dat WK zelf won. Tom Meeusen, Martin Bina, Kevin Pauwels, Sven Nys, Niels Albert tot tweemaal toe: allemaal stonden ze bij de laatste klassementscross vóór het WK op het hoogste schavotje, om dan zeven dagen later te moeten vaststellen dat het WK nog net wat anders is.

De laatste die er wel in slaagde om eind januari tweemaal op rij te winnen, was Lars Boom in 2008. Ook hij domineerde destijds in Hoogerheide om vervolgens – in Treviso – de regenboogtrui te pakken. Precies wat ook Vervecken en Nys deden in respectievelijk 2006 en 2005.

Te veel energie verspeeld

Hoe je die statistieken kan verklaren? Een overwinning in de laatste generale repetitie voor het WK komt er uiteraard niet zomaar. Hoogerheide blijft een wereldbekerwedstrijd, met alle bijhorende wereldbekerpunten en -premies. Wie daar wil winnen, moet diep gaan en verbruikt pakken energie. Energie die je een week later misschien net tekortkomt?

De Bie aarzelt: ‘Ik weet niet of dat een rol speelt. Wie superbenen heeft, en Van der Poel had die zondag overduidelijk, moet een week later probleemloos opnieuw een topprestatie kunnen leveren. Dan is je lichaam daar al lang van gerecupereerd.’

Lees de volledige analyse van wielerreporter Wim Vos in onze digikrant!

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.