Buren krijgen duizenden euro's om tuin te delen

© mvn

De stad Brugge en vzw Samenhuizen Brugge hebben in totaal 10.000 euro aan prijzengeld uitgedeeld voor tuindeelprojecten.

ktb

Deel je tuin met de buren en win een som geld voor de heraanleg: die oproep lanceerde de stad in samenwerking met vzw Samenhuizen Brugge. Buren Els Vanpachtenbeke en Remko Janszen uit de Koude-Keukenstraat in Sint-Andries schoten de hoofdvogel af en krijgen 4.000 euro om hun voortuintjes samen in te richten. Dat geld zullen ze goed kunnen gebruiken, want de plannen voor de gemeenschappelijke voortuin, samen goed voor wel 96 vierkante meter, zijn groot. ‘We plannen een vijvertje, een ruilkast, zithoeken, groentetuintje, bloembakken en op de plaats waar nu nog een schutting staat, komt een grote tafel’, zegt Vanpachtenbeke. Daar zal niet alleen de buurman, maar ineens de hele wijk welkom zijn om te picknicken, te lezen of de bladkorf te vullen. ‘Zo'n parkje kon onze buurt wel gebruiken’, zegt Janszen.

Ook de derde prijs, goed voor 2.000 euro, gaat naar Sint-Andries, waar in Ter Lucht eveneens een tuin wordt opengesteld. Een burenkoppel uit de Kardinaal Mercierstraat in Christus-Koning sleepte de tweede prijs in de wacht. Met 3.000 euro zullen ze een deel van de omheining wegnemen en een gemeenschappelijke tuin met barbecue inrichten.

De resterende 1.000 euro uit de prijzenpot gaat naar de ontwikkeling van een logo om tuindeelinitiatieven kenbaar te maken aan het grote publiek.

Verder kijken

In totaal ontving de stad elf inzendingen voor de wedstrijd. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) hoopt dat deelnemers die naast de prijzen grepen alsnog hun plannen uitvoeren. ‘In Brugge wonen we dicht op elkaar, grondprijzen liggen vaak nogal hoog. Daarom kan het nuttig zijn dan verder te kijken dan de eigen kavel.’

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio