Stadsbestuur Gent moet Mobiliteitsplan terugtrekken na pijnlijke procedurefout

Stadsbestuur Gent moet Mobiliteitsplan terugtrekken na pijnlijke procedurefout

Foto: fvv/Archief

Gent - Het goedkeuren van het veelbesproken nieuwe Mobiliteitsplan van Stad Gent in de gemeenteraad is dinsdagavond pijnlijk misgelopen. Nadat het stadsbestuur een procedurefout moest toegeven verlieten oppositiepartijen N-VA en CD&V boos de gemeenteraad. Om een nietigverklaring achteraf te vermijden trok het stadsbestuur het Mobiliteitsplan voorlopig terug in.

Het Mobiliteitsplan werd drie maanden geleden al gelanceerd, maar moest op de gemeenteraad van januari nog goedgekeurd worden. Maar dat liep dinsdagavond pijnlijk mis. Oppositiepartijen N-VA en CD&V hadden opgemerkt dat er over het plan geen geldig voorstel van een participatietraject was voorgelegd aan de gemeenteraad, zoals verplicht door een Vlaams decreet.

De twee partijen eisten maandagavond al uitleg, waarop het Mobiliteitsplan nog naar de tweede avond van de gemeenteraad werd verschoven dinsdag. Maar daar kon schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) enkel toegeven dat er effectief een procedurefout gemaakt is. 'Een vormelijke fout, die in ons enthousiasme aan de aandacht is ontsnapt. Ik geef dat toe.'

Nietigverklaring

N-VA en CD&V beslisten daarop de gemeenteraad te verlaten uit protest. 'Aan dit spel doen wij niet mee', zei Siegfried Bracke, die ook hekelde dat documenten die bij het plan hoorden pas drie minuten na de start van de gemeenteraad ter beschikking werden gesteld. 'Dit Mobiliteitsplan overleeft nooit de toets van de voogdij.' CD&V-fractieleider Veli Yuksel noemde de gang van zaken 'respectloos en beschamend'.

N-VA kondigde maandagavond al aan een procedure op te starten bij de gouverneur tegen het Mobiliteitsplan, als het plan in deze vorm goedgekeurd zou worden. Als die het Mobiliteitsplan nietig zou verklaren door een procedurefout, zou het Gentse stadsbestuur zwaar in de problemen komen. Daarom werd beslist om het plan nog niet goed te keuren, maar voorlopig uit te stellen.

'Het Mobiliteitsplan is te waardevol om risico's te nemen en uit te komen op een nietigverklaring', zei Watteeuw, nadat de halve gemeenteraad was leeggelopen. 'Daarom kunnen we niet anders dan het voorlopig terug te trekken. Ik vind het erg dat er zulke lage politieke spelletjes gespeeld worden.'

'Er is een vormelijke fout gebeurd, ik geef dat toe. Maar men was niet geinteresseerd in de inhoudelijke discussie, men wou dit plan wegduwen. Dit is jammer, maar zal ons niet tegen houden.' Hoe het nu verder moet - of het plan aangepast moet worden, of dat de procedure aangepast kan worden - wordt de komende dagen onderzocht.

Corrigeer

MEER NIEUWS