Commentaar

Ludo Vandewalle: 'Miljoenen uitgegeven zonder al te veel overleg'

Ludo Vandewalle: 'Miljoenen uitgegeven zonder al te veel overleg'

Foto: Imageglobe

De laatste week van de wintertransferperiode. Waasland-Beveren heeft intussen vijf spelers gehaald. Als Colin Coosemans nog naar KV Mechelen vertrekt, komt er een keeperscarrousel op gang. Anderlecht haalt er deze dagen nog twee nieuwelingen bij. Standard wil er nog drie. Club Brugge mengt zich in de strijd om Idrissa Sylla van Zulte Waregem. Terwijl het over sommen gaat die maanden overleg verdienen, wordt nu in enkele dagen beslist om honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen euro’s te spenderen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Het is al zo moeilijk om de juiste spelers te vinden: technisch, tactisch, mentaal. Transfereren is het moeilijkste onderdeel van het vak van clubleider. We kunnen nu wel onze bedenkingen hebben bij de transfersom van drie miljoen euro voor Castillo, die een jaar later niet blijkt te renderen. Maar zelfs de allergrootste spelers en de allergrootste clubs gaan in dit onderdeel vaak zwaar de mist in. En dan gaat het niet over drie miljoen euro. Bekijk dit lijstje:

1. FC Barcelona haalde in 2009 Zlatan Ibrahimovic weg bij Inter en schonk spits Samuel Eto’o aan de Italianen. Uiteindelijk betaalde Barça 70 miljoen euro transfersom. Een jaar later, een ruzie met toenmalig Barça-trainer Pep Guardiola verder, verkochten de Catalanen Ibrahimovic voor 20 miljoen euro aan AC Milan. Verlies in één jaar tijd: 50 miljoen euro

2. Manchester City betaalde in 2008 aan Real Madrid 44 miljoen euro voor de Braziliaan Robinho. Die gedroeg zich vervelend en scoorde in anderhalf seizoen 14 keer in 41 wedstrijden. City betaalde dus meer dan een miljoen euro per wedstrijd voor hem en ruim drie miljoen euro per competitiedoelpunt. Hij werd aan AC Milan verkocht voor 18 miljoen euro. Verlies: 26 miljoen euro.

3. Fernando Torres was ook een wintertransfer. Chelsea betaalde 63 miljoen euro aan Liverpool. Torres kwam in 4,5 jaar niet verder dan 20 goals in de Premier League, dus zelfs over zo’n lange periode nog altijd meer dan drie miljoen euro per competitiegoal.

4. Real Madrid betaalde in 2004 18 miljoen euro aan Newcastle voor Jonathan Woodgate. Door blessures speelde de centrale verdediger negen duels in drie jaar, alvorens afgekeurd te worden.

Dit zijn horrorscenario’s die onze clubs, uiteraard elk op hun niveau, minstens aan het denken moeten zetten en hopelijk kunnen vermijden. Veel succes nog.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.