Gevonden lichaam is van vermiste Belgische visser

De vissersboot van Maurice Coussaert raakte woensdag vermist. Foto: fb

Een Franse reddingsboot heeft donderdagmiddag twee lichamen uit het water van de Noordzee gehaald. Het gaat om de lichamen van Maurice Coussaert (64) uit Westende en een 45-jarige Nederlander, meldt de Nederlandse Kustwacht.

Het eerste lichaam werd donderdag rond 16.30 uur gevonden, meldt de Kustwacht op de live-blog die hij bijhoudt over de zoektocht naar de Z-85 Morgenster. Om 18.50 uur meldde de Kustwacht dat ook een tweede lichaam gevonden werd. De twee lichamen werden naar Frankrijk overgebracht. Van de twee overige opvarenden - aan boord van de Z-85-Morgenster waren behalve de Belg nog twee Nederlanders, van wie één de kapitein was, en een Portugees - is nog geen spoor. Een helikopter vond wel een reddingsvest van de vissersboot. 

Zeker vijftien viskotters, twee Britse reddingsboten, twee Britse overheidsschepen een helikopter en een vliegtuig hebben donderdag de hele dag naar de opvarenden gezocht. Ook een overheidsvaartuig met sonar werd ingezet. De zoektocht is donderdagavond na zonsondergang gestaakt. Of en op welke schaal er vrijdag verder wordt gezocht naar de opvarenden is nog onbekend. De kustwacht van Dover moet daar nog een beslissing over nemen.

Ervaren schipper

In de visserhavens aan de Belgische kust wordt geschokt gereageerd op het ongeluk. Haast iedereen kende Maurice Coussaert. De man uit Westende was enorm geliefd en stond bekend als een zeer ervaren visser. ‘Hij was een uitstekend schipper’, zegt reder ­Willy Versluys, zijn vroegere werkgever. ‘Dat kan ook niet anders als je meer dan veertig jaar ervaring op de teller hebt staan. Het tragische is dat Maurice juist van plan was om nog dit jaar met pensioen te gaan. Het heeft helaas niet mogen zijn.’

'De kans op overlevenden is nihil'

Woensdagavond rond 19.40 uur werd bij het Kustwachtcentrum in Den Helder (Nederland) alarm geslagen. De kotter Z-85 Morgenster was vermist in het kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Het automatische volgsysteem voor de scheepvaart (AIS) pikte rond 14.45 uur het laatste signaal op van de kotter, die op dat moment volop aan het vissen was. Na het alarm werd meteen tot diep in de nacht gezocht. 

'De kans op overlevenden is nihil', luidde de communicatie woensdagavond al.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees