'Geheim wapen van Nys' is goedgekeurd door koersdirectie

De glasband op de fiets van Sven Nys Foto: PHOTOPRESS.BE

Met Mathieu van der Poel en Lars van der Haar hebben de Nederlanders op het WK veldrijden de topfavoriet en een gevaarlijke outsider in de rangen. Onze noorderburen laten dan ook niets aan het toeval over en pakken uit met een ‘geheim wapen’: de glasband. En misschien kunnen daar ook enkele Belgen van profiteren want Sven Nys heeft ook al zo'n band... Inmiddels heeft de koersdirectie de glasband goedgekeurd voor gebruik na overleg met maker Nieuwhuis.

De Rhino’s, de Grifo’s en de Pipistrello’s: we legden het belang van de bandenkeuze dit seizoen al uitvoerig uit samen met Adrie van der Poel (bekijk de video hier ). Maar het parcours van Tabor belooft speciaal te worden en dat vereist dan ook een speciale band. Tot die conclusie kwam de Nederlander Richard Nieuwhuis, een autoriteit op het vlak van crossbanden. Nieuwhuis nam in 2002 de productie van de Franse bandenspecialist André Dugast over en werkte in zijn atelier in het Nederlandse Denekamp maandenlang in het geheim aan een nieuwe band.

Veldrijden op Sportwereld.be

De glasband: een rhinoband voorzien van glaskorreltjes van zo’n millimeter die op een bevroren onderlaag en ontdooide toplaag voor de nodige grip moet zorgen. Er werd maanden in het geheim aan gewerkt. Eén setje banden kost 150 euro bruto.

Nys heeft al zo'n band, Van Aert niet

Nieuwhuis werkt op het WK als mecanicien voor Nederland maar verzorgt door het jaar heen meer dan driekwart van het peloton van tubes. Ondermeer Sven Nys is al langer klant bij de Nederlanderen heeft al zo'n glasband (zie foto boven).

Wout Van Aert wil er echter niet van weten: ‘Ik ben toch terughoudend wat betreft nieuwe prodcuten. Je hebt dat nooit goed kunnen testen, om dat dan meteen te gebruiken op een WK.’ Ook zijn ploegleider Niels Albert is er niet voor gewonnen: 'Er zal zondag niet met glasbanden gereden worden. Daar is ijs voor nodig, en ik zie die ondergrond hier. Tegen drie uur is dat hier sowieso modder...'

Wie er naast Nys (afhankelijk van de staat van het parcours, natuurlijk) nog van plan is om mee te rijden, is echter nog niet geweten. Ook dat blijft geheim: ‘Ik heb het bij alle profploegen aangeboden, want banden produceren is wel mijn boterham. Tien coureurs verdeeld over dames en heren zullen deze banden gebruiken. En daar veel voordeel bij hebben’, zegt Nieuwhuis geheimzinnig in De Telegraaf. ‘Twee Belgen zullen er mee rijden, denk ik, misschien drie. De Nederlandse kanshebbers voor de medailles hebben in ieder geval geen nee gezegd...’

UCI keurt band met tegenzin goed

In 2010 wilde Nieuwhuis in Tabor al uitpakken met een nieuwe band, met piepkleine diamanten puntjes van een halve centimeter, maar toen keurde de UCI die band nog af.  Nu moest de wielerbond echter - zij het met frisse tegenzin - wèl zijn goedkeuring uitspreken. ‘Ik denk dat ze dit niet kunnen verbieden, omdat het glas vermengd zit in het rubber, waardoor het één geheel is’, maakte Nieuwhuis zich sterk. ‘Al weet ik nu al dat deze band in de aanloop naar dit WK enige commotie zal veroorzaken...’ 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.