John Romain van Immotheker geeft tips

Wanneer is het interessant om je woonlening te herzien?

© BELGA

Liefst 30 procent meer klanten van KBC liet in het tweede kwartaal zijn woonkrediet herzien. Bij BNP Paribas Fortis is dat zelfs 128 procent meer. En na de Brexit is de rente nóg verder gedaald. Wie het goed aanpakt, kan tot duizenden euro’s besparen. Maar wanneer is een herfinanciering echt interessant en hoe pak je dat het beste aan?

Kim De Raedt

Wanneer herfinancieren?

Wanneer een herfinanciering interessant is , hangt vooral af van het bedrag dat je de bank nog moet terugbetalen én hoe lang je huidige lening nog loopt. ‘Algemeen geldt dat je een herfinanciering moet overwegen als je de kosten voor een nieuwe lening, de boete van drie maanden intrest en het schrappen van de bestaande hypotheek kan terugverdienen’, vertelt John Romain van Immotheker.

Vroeger werd de regel gehanteerd dat je minstens één procent van je huidige rentevoet moest kunnen aftrekken om voordeel te kunnen doen. ‘Maar dat is niet langer waar. Hoe langer de resttijd van je lening, hoe meer tijd je hebt om de kosten voor een nieuwe lening terug te verdienen. En hoe groter dus de kans dat je voordeel doet. Voor leningen op dertig jaar met nog twintig jaar te gaan kan een verschil van 0.3% al voldoende zijn’, klinkt het.

Voor een paar groepen mensen is het sowieso voordelig om de vergelijking met een nieuwe lening te maken. ‘Mensen die in de periodes 2006-2007 of 2008-2009 leenden aan een vast tarief van meer dan 5%, overwegen best snel een herfinanciering. Idem voor wie in de periode 2009-2010 een lening afsloot met een variabele jaarlijkse rentevoet van meer dan 3 procent’, aldus John Romain.

Eerst naar eigen bank, dan naar concurrenten

De vraag blijft hoe je dat dan het beste aanpakt. Herfinanciering mag dan een gekend begrip zijn, voor sommigen is het niet makkelijk om nieuwe tarieven op te vragen bij andere banken. Eerst naar de eigen bank trekken voor een herziening, is dan een goede keuze. ‘Bij een herziening van een woonlening bij je huidige bank moet je sowieso geen nieuwe hypothecaire kosten betalen. Dan is het dus nog sneller voordelig om te herfinancieren’, verduidelijkt Romain. Al is een bank niet verplicht om je lening te herzien: dat is voor hen natuurlijk minder interessant.

Wie toch naar een andere bank trekt, wijzen we graag nog op het volgende aandachtspunt: ga geen appelen met peren vergelijken. Bij veel leningen ben je verplicht om een pakket te nemen, inclusief schuldsaldoverzekering/brandverzekering. Soms is er zelfs een spaarverplichting of minimaal spaarbedrag. Wees dus zeker dat je je huidige lening correct vergelijkt met een nieuwe lening van een andere bank.

Bereken hier hoeveel u kunt besparen door uw woonlening te herfinancieren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie