Geheime dienst pakt Russische journalisten op in Oekraïne

Geheime dienst pakt Russische journalisten op in Oekraïne

Foto: AP

Twee Russische tv-journalistes die werken voor de Russische zender LifeNews zijn in Oekraïne opgepakt en zullen het land worden uitgezet. Dat werd vrijdag meegedeeld door Markian Loebkivski van de Oekraïense geheime dienst SBU.

'De SBU heeft twee burgers van de Russische federatie opgepakt, die als journalist werken voor LifeNews. Hun verblijfsvergunning is ingetrokken. Ze zullen uit het land worden gezet, met een verbod om de komende drie jaar nog het Oekraïense grondgebied te betreden', meldt Loebkivski op Facebook. 'Hun werk had niets met journalistiek te maken en bracht de veiligheid en de belangen van Oekraïne in gevaar', luidde het voorts.

LifeNews bevestigt de arrestatie. De zender zegt dat de twee betrokken reporters, Elizaveta Chramtsova en Natalia Kalitsjeva, werden opgepakt 'onder het valse voorwendsel' dat ze het hoofdgebouw van de SBU in Kiev hadden gefilmd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt nu om de twee vrouwen snel vrij te laten.

In mei werden in het oosten van Oekraïne al eens twee journalisten van LifeNews door soldaten opgepakt. Zij werden toen, tot grote woede van Moskou, een week lang gevangengehouden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees