Tien miljoen euro per jaar bovenop huidige besparing

De Lijn moet dubbel zo zwaar besparen als eerst gedacht

De Lijn moet dubbel zo zwaar besparen als eerst gedacht

Foto: Belga

De besparingen bij De Lijn vallen veel hoger uit dan gedacht. Bij ongewijzigd beleid wordt de broeksriem tegen 2019 voor 112,5 miljoen aangespannen, en niet voor 61 miljoen, zoals de Vlaamse regering heeft begroot.

Als we de begroting van de Vlaamse regering erop nakijken, blijkt dat De Lijn tegen 2019 liefst 61 miljoen euro moet besparen, te beginnen met 34,8 miljoen dit jaar. Maar in de praktijk snijdt de budgettaire oefening nog een stuk dieper. Voor de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement heeft de directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot de reële inspanning voor dit jaar begroot op 46,3 miljoen euro. En volgens een intern document rekent De Lijn op een uiteindelijke besparing van ongeveer 115 miljoen euro.

Morgen vindt een verhoging van de tarieven plaats bij De Lijn. Ook verdwijnen lijnen in de vroege en late uren. Maar zal dat volstaan om het budget rond te krijgen? ‘We hebben wel met de minister afgesproken dat we het bij één grote hervorming van de tarieven houden, al zijn er nog wijzigingen mogelijk op basis van de kostenindex’, zegt Kesteloot daarover.

Waarom De Lijn zo fors moet besparen, kan u lezen in Het Nieuwsblad van zaterdag 31 januari.

Corrigeer

MEER NIEUWS