Oudere leerkrachten gaan er mentaal onderdoor

Oudere leerkrachten gaan er mentaal onderdoor

Archiefbeeld Foto: An Nelissen

Burn-out, stress en depressie zijn met een straatlengte voorsprong de belangrijkste redenen voor de afwezigheid van leerkrachten. Vooral oudere leerkrachten worden getroffen door mentale problemen. De leerkrachten waren in 2013 gemiddeld 14,5 dagen ziek, samen goed voor een totaal van 2.443.285 dagen. Dat is een lichte stijging tegenover het jaar voordien en het hoogste aantal sinds 2009. Dat blijkt uit het meest recente jaarrapport Ziekteverzuim van het Vlaamse Onderwijspersoneel.

Wat opvalt: bij oudere leerkrachten neemt het belang van die mentale klachten toe. In de leeftijdscategorie 56 tot 65 jaar nemen zogenaamde ‘psychische aandoeningen’ bijna de helft (46 procent) van alle ziektedagen in.

Minister van Onderwijs Crevits zegt dat het rapport een belangrijke basis vormt voor de loopbaanbesprekingen in het onderwijs. ‘We moeten aandacht hebben voor de taakbelasting van leerkrachten en hoe we stress, depressie en burn-out kunnen vermijden’, zegt ze. ‘We moeten ervoor zorgen dat de job werkbaar is en blijft, zeker voor oudere leerkrachten. Met de sociale partners moeten we op zoek gaan naar formules die langer werken mogelijk maken.’

Over de verschillen per regio, lees je meer in Het Nieuwsblad van maandag 2 februari.

Corrigeer

MEER NIEUWS