‘Femme fatale’ onfutselt geheimen van Syrische rebellen

© BELGAIMAGE

Syrische rebellen deelden de afgelopen maanden militaire informatie met hackers, die zich uitgaven voor knappe vrouwen.

svg

Via een ‘femme fatale’ op Skype hebben hackers belangrijke militaire informatie kunnen bemachtigen van de Syrische rebellen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye.

De hackers deden alsof ze knappe vrouwen waren die in de mannelijke rebellen geïnteresseerd waren. Tijdens het chatten met de rebellen, stuurden de hackers sexy foto’s door met malware. Door de foto’s te versturen, installeerden de hackers vervolgens malware op de smartphones en computers van de Syrische rebellen.

Op die manier konden de hackers tussen november 2013 en januari 2014 aanvalsplannen, geografische coördinaten en informatie over wapens stelen.

Onvindbaar

Wie de hackers zijn en of ze banden hebben met de Syrische overheid, is volgens FireEye niet duidelijk. Het bedrijf zegt wel over informatie te beschikken die aantoont dat de groep zich buiten Syrië situeert of door mensen die niet in Syrië wonen wordt gefinancierd.

‘Zelfs al kunnen we de auteurs van deze aanvallen niet echt identificeren, weten we wel dat ze de sociale netwerken hebben gebruikt om te infiltreren in de toestellen van hun slachtoffers om zo militaire informatie te stelen die de troepen van president Assad een groot voordeel zouden kunnen opleveren op het terrein’, besluit FireEye.

Meer over Syrië

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie