Bolleke De Koninck is voortaan 'Antwaarpse Pale Ale'

Bolleke De Koninck is voortaan 'Antwaarpse Pale Ale'

Het nieuwe flesje De Koninck Foto: hnb

Antwerpen -

De Koninck heeft het logo op de flesjes De Koninck en Triple d’Anvers grondig vernieuwd. Op het flesje van een gewoon Bolleke prijkt voor het eerst APA, afkorting voor Antwaarpse Pale Ale, gebrouwen in de stadsbrouwerij.

De veranderingen passen in de marketingstrategie die de stadsbrouwerij op de site De Koninck snel een naam moet geven binnen en buiten Antwerpen. ‘Het logo versterkt de band tussen stad en brouwerij’, zegt een van de drie brouwers van De Koninck. ‘Boven de naam De Koninck zie je een beeld uit de stad, zoals de kathedraal en de boerentoren of een beeld uit de haven. Daarmee bevestigen we dat we een stadsbrouwerij zijn. De zonnestraaltjes errond moeten onze dynamiek uitstralen.’ Dat die straaltjes vroeger al eens gebruikt zijn, moeten we niet zien als een retro-reflex, vindt de brouwer.

Bier met een smoel

Toch hebben de makers van het nieuwe etiket het oude goed bestudeerd. Want APA is een afrekening met het verleden. ‘Op oudere flesjes stond inderdaad ‘amber’, dat verwees naar de kleur van het bier. (Voluit stond er Amber-Hoge Gisting, 5% vol., 25cl.).

De Koninck laat weten dat APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. Ook hier is de band met de stad aanwezig: APA is de smaak van ’t Stad. Kan zijn, maar hier is ook plaats voor de eerste echte Antwerpse discussie over APA. Want moet het niet Aantwaarps zijn met dubbele a, zoals het Antwerps zakwoordenboek van Freddy Michiels voorschrijft?

Hoe ook, APA zal het Bolleke niet wegdrukken. ‘Het Bolleke is gewoon een koosnaam’, bevestigt de brouwer. ‘De PA erin zegt meer over het type bier. Zo kunnen kenners en buitenlandse gasten het bier beter situeren als een Pale Ale. Het zegt ook dat de APA geen massaproduct is, maar een bier met een smoel.’

In de communicatie van De Koninck verdween het groen al langer uit beeld. Nu volgt dus ook het kleur op de etiketten. En de Triple d’Anvers krijgt een grijs-beige kleur.

Corrigeer

MEER NIEUWS