Drie para’s neergestoken bij Joods centrum in Nice

In de zuidelijke Franse stad Nice zijn drie Franse soldaten, die een joods centrum bewaakten, dinsdag door een man met een mes aangevallen en daarbij lichtgewond geraakt, zo hebben meerdere Franse media bericht. De vermoedelijke dader zou ‘ik ben 100 procent Coulibaly’ hebben geroepen.Bronnen dichtbij het onderzoek melden dat de man vorige week nog teruggestuurd werd uit Turkije, en ‘bij zijn terugkeer is hij verhoord’ door de Franse inlichtingendiensten.

Het incident deed zich omstreeks 14 uur voor in het stadscentrum. Een man was op een tram zonder vervoerbewijs betrapt en betaalde zonder morren de boete. Hij begaf zich dan in de richting van soldaten die in het kader van het terreuralarm in Frankrijk patrouilleerden aan place Masséna en die zich voor een joods gemeenschapscentrum, met onder meer het Israëlisch consistorium, bevonden.

De man liet een zakje vallen voor een van de militairen. Toen die zich bukte om het op te rapen kreeg hij een messteek. Ook de andere twee werden gestoken toen zij hun collega ter hulp schoten. Hun leven is niet in gevaar. Volgens radiostation Europe-1 is de man kort daarna ingerekend dankzij twee voorbijkomende medewerkers van de trammaatschappij en een derde man.

De verdachte zou tijdens zijn aanval ‘Ik ben 100 procent Coulibaly’ hebben geroepen en zou volgens Europe-1 en BFMTV ook zo heten, net als de man die enkele weken geleden in Parijs moorden heeft gepleegd. De man in Nice is een bekende van het gerecht, maar of hij banden heeft met de Parijse Coulibaly is nog niet geweten.

De man heeft de aandacht getrokken van de Franse autoriteiten toen hij op 28 januari naar Turkije reisde met een enkel-ticket. ‘Meteen werden de Turkse autoriteiten ingelicht, die hem hebben teruggestuurd’, aldus een bron dicht bij het onderzoek. Het verhoor bij zijn terugkeer, een ‘administratief onderhoud’, heeft het echter ‘niet mogelijk gemaakt voldoende informatie te verzamelen’ om een gerechtelijke procedure op te starten’.

Hij zou volgens BFMTV twee messen uit het zakje hebben gehaald dat hij liet vallen.

Nog luidens de nieuwszender zou de politie van Nice in het kader van het incident een medeplichtige hebben opgepakt.

Corrigeer

NIEUWS