Kherbache blijft toch fractieleidster

Kherbache blijft toch fractieleidster

Yasmine Kherbache. Foto: WAS

Antwerpen -

De Antwerpse SP.A hield dinsdagavond spoedberaad na het ontslag van Yasmine Kherbache. En daar kwam een totaal onverwachte wending in de zaak. Kherbache blijft toch aan als voorzitster van de Antwerpse SP.A en (voorlopig) fractieleidster in de gemeenteraad. Monica De Coninck legt al haar functies neer.

Het partijbestuur besliste dinsdagavond om twee bemiddelaars op pad te sturen om de rangen binnen de Antwerpse afdeling weer te sluiten. Voormalig schepen Robert Voorhamme en gedeputeerde Inga Verhaert kregen die taak.

Monica De Coninck kondigde dan weer aan afstand te doen van haar functies en ambities. Of zij ook stopt met haar herstructureringsopdracht van SP.A-Antwerpen was gisterenavond nog niet duidelijk. Kherbache lijkt dus versterkt uit het conflict te komen. Zij blijft voorlopig toch nog fractieleidster in de gemeenteraad en Antwerps partijvoorzitster.

Nationaal SP.A-voorzitter Bruno Tobback probeerde de voorbije dagen te bemiddelen in het Antwerpse conflict . Hij hoorde de verschillende kampen. Net zoals de meeste partijtoppers was hij al geruime tijd op de hoogte van de problemen, ‘maar ik had niet verwacht dat ze zich zo accuut zouden stellen’.

‘Nergens leidersfiguur’

‘Het Antwerpse probleem is niet nieuw en geldt eigenlijk voor de hele partij’, zegt politicoloog Carl Devos (UGent). ‘Er staat nergens een leidersfiguur op achter wie iedereen zich schaart.’

In Antwerpen verkeerde aan het einde van de vorige legislatuur meer dan één SP.A-ster in de waan dat het na een mogelijk vertrek van Patrick Janssens aan haar beurt was om de leiding te nemen. Maar Janssens lanceerde zelf wit konijn Kherbache en vertrok. De politieke nieuwkomer wachtte de moeilijke taak om zich in de oppositie te onderscheiden tussen gehaaide debaters als Meyrem Almaci (Groen), Filip Dewinter (VB) of Peter Mertens (PVDA). En dat tegen N-VA-burgemeester Bart De Wever. ‘Om zich daar echt te onderscheiden zit er wellicht te weinig snee op’, denkt Devos, daarin gevolgd door een groot deel van SP.A. ‘Kherbache is politiek iets te eerlijk en correct om te scoren.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees