Belgische goudreserves worden niet gerepatrieerd

Belgische goudreserves worden niet gerepatrieerd

Foto: Concentra

De goudreserves van de Belgische staat, goed voor 227 ton, blijven voorlopig waar ze zijn, met name bij de Bank of England en in mindere mate bij de Bank of Canada en de Bank voor Internationale Betalingen in Bazel. De NBB is niet van plan om ze te repatriëren, staat donderdag in een persbericht.

De voorbije maanden was er in verschillende landen onrust ontstaan over de goudvoorraden. Na Duitsland, haalden ook de Nederlanders een deel van hun goud terug naar eigen land. De terugroepactie gebeurde onder politieke druk: er werd gevreesd dat bepaalde opslagplaatsen -onder meer Fort Knox in de VS- meerdere leasecontracten hebben uitgeschreven op dezelfde staven goud, wat een probleem kan worden als de eigenaars plots massaal hun fysiek goud zouden opeisen. Het terugbrengen van het goud moest ook de bevolking sussen, die door het soepele monetaire beleid van de ECB ongerust was geworden.

Eerder deze week verklaarde minister van Financiën Johan Van Overtveldt in de Kamercommissie dat de Nationale Bank zich nog altijd over de kwestie van repatriëring beraadde. De kostprijs van de goudopslag bedraagt nu 250.000 euro.

Corrigeer