Pfizer legt 17 miljard op tafel voor concurrent

Pfizer legt 17 miljard op tafel voor concurrent

Foto: AFP

De Amerikaanse farmaceuticagigant Pfizer neemt het medische bedrijf Hospira over voor in totaal circa 17 miljard dollar (14,9 miljard euro). Dat maakten de bedrijven donderdag bekend.

Pfizer betaalt 90 dollar per aandeel Hospira in contanten of 39 procent meer dan de slotkoers van woensdag. De overname wordt unaniem gesteund door de raden van bestuur van beide concerns. Pfizer verwacht dat de acquisitie vanaf 2018 tot een jaarlijkse kostenbesparing zal leiden van 800 miljoen dollar. De transactie moet in de tweede helft van dit jaar worden afgerond.

Executies

Hospira is wereldwijd actief en levert onder meer medische infuussystemen, injecteerbare generische geneesmiddelen en zogenaamde afzuigproducten, systemen die in de ziekenhuizen gebruikt worden om afvalproducten uit het lichaam op te vangen. Maar het bedrijf is hier vooral bekend als leverancier van sodium thiopental, een middel dat in de VS gebruikt wordt bij executies door middel van een injectie. Er werken 19.000 mensen bij de Amerikaanse onderneming. Pfizer is een van de grootste farmaciebedrijven ter wereld. Het concern is onder meer bekend van erectiemiddel Viagra.

Met Hospira haalt Pfizer ook een producent van zogenaamde biosimiliare producten binnen. Dat zijn kopieën van biologische geneesmiddelen waarvan het patent vervallen is. De overname zet de strategie om meer van die producten aan te bieden, kracht bij.

Astrazeneca

Pfizer poogde vorig jaar nog tevergeefs het Britse AstraZeneca over te nemen voor 120 miljard dollar. Het bedrijf heeft een berg van 33 miljard dollar aan cash en equivalenten, wat ruimte laat voor mogelijke nieuwe deals.

Corrigeer

MEER NIEUWS