Schip gekapseisd op Westerschelde: vermiste levend teruggevonden

Een van de twee vermisten van het binnenvaartschip dat in de nacht van donderdag op vrijdag kapseisde op de Westerschelde, is levend gevonden. De man is onderkoeld uit het ijskoude water gehaald. Hij is volgens de Nederlandse Kustwacht aanspreekbaar. De andere vermiste opvarende is nog zoek.

Het incident gebeurde rond middernacht ter hoogte van de plaats Hoofdplaat, ongeveer zes kilometer ten oosten van Breskens. Een zandzuiger was zand aan het overladen op de ‘Rick’, zoals het schip heet, toen het plotseling omsloeg.

Aan boord waren op dat moment drie mensen. Een meteen geredde man hield de wacht, terwijl de twee andere opvarenden lagen te slapen. Eén van de twee vermiste is nu gered en heeft de nacht overleefd. De man werd rond 8 uur door een duiker gered. Hij zat uren opgesloten in het gekapseisde schip. Dat hij het overleefde, is verwonderlijk. De temperatuur van het water is 4 graden Celsius, wat de kans op overleven aanzienlijk verkleint.

De reddingsoperatie gaat nu verder. Het schip is voor 90 % doorzocht, alleen de stuurhut is door de schade niet nog niet toegankelijk. Een kraanschip is nu bezig met aanbrengen van stroppen om het wrak te draaien. Ook een reddingshelikopter en een schip voor eventuele oliebedrijding zijn ter plaatse. De helikopter van de politie is het gebied vrijdagvoormiddag nog overgevlogen, maar heeft niets aangetroffen. 

Bergers zijn nu aan het bekijken of het schip kan gelicht worden door een kraanschip en hoe het kan geborgen worden. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees