Oudste inwoner van Kortrijk is overleden

Oudste inwoner van Kortrijk is overleden

Germana Borreman werd 105 jaar. Foto: loh

Kortrijk -

De oudste inwoner van Kortrijk Germana Borreman (105) is overleden. Ze was een van de laatste getuigen van de Eerste Wereldoorlog.

Germana Borreman stierf zondag in het woonzorgcentrum Ter Melle in Heule. Zij zou op 5 april 106 jaar worden. Ze is hiermee de oudste inwoner van Kortrijk. ‘Met het overlijden van Germana verliezen we opnieuw een van de laatste getuigen van de Groote Oorlog’, zegt schepen van Burgerlijke Stand Koen Byttebier (Open VLD). ‘We herinneren haar verhalen die ze vorig jaar bracht in de Canvas-reeks De allerlaatste getuigen. Ze vertelde toen hoe ze als vijfjarig meisje, samen met haar familie vluchtte voor de Duitsers.’

Germana liep in de jaren twintig Victor Parmentier tegen het lijf, de man van haar leven. Op 1 maart 1930 trouwden ze in Bissegem. Ze kregen twee dochters en een zoon. Hun eerstgeboren meisje Maria overleed amper een dag na haar geboorte. Een jaar werd zoon Walter geboren in 1938 was het familiegeluk compleet met de geboorte van hun dochter Annie. Die dochter organiseerde in april vorig jaar nog een feest voor haar verjaardag. Germana verbleef vijftien jaar in het woonzorgcentrum Ter Melle. Ze was er ook twee keer prinses carnaval.

Genoveva Cottenier, die op 26 juni 2015 105 jaar wordt, volgt nu Germana op als oudste inwoner van Kortrijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio