Tifo van onthoofde Defour kost Standard enkel voorwaardelijke straf

Tifo van onthoofde Defour kost Standard enkel voorwaardelijke straf

Foto: BELGA

De geschillencommissie van het Belgische voetbal heeft Standard veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van één wedstrijd achter gesloten deuren. Die sanctie krijgen de Luikenaars voor de beeltenis van een onthoofde Steven Defour voor aanvang van de match Standard-Anderlecht.

Eerder had het bondsparket gevraagd om de tribune van de Ultra’s, die het spandoek maakten, voor één wedstrijd te laten sluiten, maar op die eis werd niet ingegaan. ‘Een sluiting van één tribune wordt niet voorzien door het reglement’, redeneerde de geschillencommissie. ‘Wel wordt een wedstrijd achter volledig gesloten deuren opgelegd met uitstel van een jaar.’ De Rouches moeten wel ook een boete van 5.000 euro betalen. ‘Gezien de recidive van de club (de Luikenaars verschenen de voorbije jaren al meermaals voor de Geschillencommissie na wangedrag van hun supporters, red.) is zo’n boete hier wel op zijn plaats.’

Voor de Clasico ontrolden de supporters van Standard in de Luikse spionkop een immens spandoek met daarop de afbeelding van een onthoofde Defour en het opschrift ‘Red or dead’. De tifo zorgde voor een stroom van verontwaardigde reacties binnen en buiten de voetbalwereld. Ook werden er heel wat projectielen uit het Standard-vak op het veld gegooid.

Maar ook Anderlecht moest dinsdag uitleg komen geven. De landskampioen moest zich verantwoorden voor het wangedrag van zijn supporters, die het zitmeubilair in hun vak beschadigden. Na de rode kaart van Steven Defour gooiden heel wat Anderlecht-supporters hun zitjes op het veld. Scheidsrechter Alexandre Boucaut vermeldde dat incident in zijn scheidsrechtersverslag, waardoor het strafbaar werd via het parket van de voetbalbond. Bij de bond bevestigden ze dinsdag dat ze Anderlecht een minnelijke schikking voorgesteld hebben. Concreet moet de club een geldboete van 200 euro betalen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.