Brusselse burgemeester wil luchthaven verplaatsen

Brusselse burgemeester wil luchthaven verplaatsen

Foto: BELGA

Yvan Mayeur, PS-burgemeester van Brussel, pikt het niet langer dat er vliegtuigen boven de Brusselse Grote Markt vliegen en stelt daarom een eigen spreidingsplan voor namelijk alles over de ring en de rand rond Brussel. En als dat niet kan, de luchthaven van Zaventem simpelweg sluiten en een nieuwe bouwen op een andere locatie.

Het spreidingsplan van de luchthaven van Zaventem is al langer een punt van discussie. Het probleem van de nachtvluchten is intussen opgelost. Alle vertrekkende en aankomende vluchten worden nu zo veel mogelijk verspreid om de lasten de verdelen. Maar de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) pikt het niet langer dat er zoveel vliegtuigen over de hoofdstad vliegen.

‘Alle vluchten zouden over de ring moeten en niet over het kanaal dat door Brussel loopt’, zegt Mayeur in een interview met TéléBruxelles.

‘Mensen die in de rand gebouwd hebben, wisten dat ze gingen wonen in de buurt van de luchthaven’, klinkt het.

Mayeur stelt een drastische maatregel voor om het probleem definitief op te lossen namelijk de luchthaven van Zaventem sluiten en verplaatsen naar een nieuwe locatie. Een realistisch voorstel?

Guy Verhofstadt (Open-Vld) heeft in 2003 met een gelijkaardig idee gespeeld toen men maar niet uit de discussie geraakten over de nachtvluchten en de geluidshinder die de luchthaven met zich meebracht.

Er was toen al een mogelijke nieuwe bestemming namelijk een militaire basis in Chèvres (Henegouwen). Vlakbij de snelweg, vlakbij de HST-lijn en in een dunbevolkt gebied. Het bleef toen bij een denkoefening.

En ook nu zal het allicht bij een voorstel blijven. ‘Zaventem is zeer strategisch gelegen. Een luchthaven verplaatsen zou ook betekenen alle infrastructuur rond de luchthaven. En wat doe je met de 20.000 werknemers? Want hier in de ruime omgeving is er geen geschikte locatie. De huidige luchthaven is 1.245 hectare groot. Om over de kostprijs te zwijgen. Wij hebben vorig jaar 75 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw gebouw, dit jaar investeren we 30 miljoen in een grondige renovatie van een van de pistes. Dat geld zou allemaal verloren zijn. De terreinen en de gebouwen zijn momenteel 1,6 miljard euro waard’, zegt Nathalie Van Impe van Brussels Airport. (tg)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees