Dankzij deze truc vind je Wally altijd

Dankzij deze truc vind je Wally altijd

Foto: Martin Handford

Het is een vraag waar we in onze kindertijd uren ons hoofd over braken: waar is Wally toch? Je kan van boven naar onder zoeken, van links naar rechts, of helemaal willekeurig, maar heel efficiënt is dat toch niet. Dankzij een man met heel veel vrije tijd is er nu dé ideale truc om Wally te vinden.

Ben Blatt trok op café en nam de zeven belangrijkste prentenboeken van ‘Waar is Wally’ mee. Vervolgens zocht (en vond) hij Wally op alle pagina’s, en kleefde hij Wally’s locatie op een apart blad. Al snel tekende er zich een patroon af. De maker van de Wally-boeken, Martin Handford, mag dan denken dat hij Wally steeds toevallig verstopt, eigenlijk komt Wally vaak terug op dezelfde plaats. Of beter: in dezelfde zone. Blatt merkte op dat Wally in 53% van de gevallen verstopt zat in twee zones in het midden van beide pagina's.

Snelste zoekpad

53% is dan misschien veel, het is natuurlijk geen sluitend trucje om uren zoekplezier snel te verminderen. Daarom ging wetenschapper Randal Olson aan de slag met de truc van Blatt, door op zoek te gaan naar de snelste manier om alle ‘zoekstipjes’ met elkaar te verbinden. Simpel gezegd: het kortste pad dat voor je ogen mogelijk is om alle mogelijke Wally-locaties te bekijken. Volgens Olson zijn er meer zoekpaden te bedenken dan er atomen zijn in het universum, maar gelukkig had hij een computer die het werkje voor hem opknapte. Dat ziet er dan zo uit:

 

Algemene tips

Hoewel de laatste truc je misschien het meeste tijd laat besparen, lijkt het ons zeer moeilijk om het pad te onthouden. Gelukkig heeft Olson ook nog enkele algemene tips, gebaseerd op de beide trucs. 'Start steeds links onderaan met zoeken. Is Wally niet te vinden in de onderste helft van de linkerpagina, dan staat hij wellicht helemaal niet op de linkerpagina. De bovenste rechthoek van de rechterpagina is dan de volgende beste keuze. Nog niet gevonden? De onderste rechterhelft van de rechterpagina dan maar, want in de linkeronderhoek van de rechterpagina staat hij bijna nooit. Kijk daar alleen maar als je echt alle andere zoeklocaties hebt geprobeerd.'

 

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees