Miljoen klanten betalen te veel voor energie

Miljoen klanten betalen te veel voor energie

Foto: Lisa Van Damme; LVD

Verschillende leveranciers rekenen méér kosten door voor groene stroom dan dat ze er zelf voor neertellen. Daardoor betaalt een miljoen klanten te veel, zo zegt CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne in Het Laatste Nieuws.

Energieleveranciers zijn verplicht om jaarlijks een bepaald aantal certificaten voor groene stroom en voor warmtekracht in te dienen bij de VREG. Die produceren de leveranciers zelf of kopen ze aan. De kostprijs rekenen leveranciers door aan hun klanten. 'Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat hier winst op gemaakt wordt', aldus Bothuyne. De VREG maakte voor 2013 een rapport over de certificaten die door elektriciteitsleveranciers werden ingediend. 'Uit die gegevens kun je berekenen dat alle leveranciers samen 21 miljoen euro te veel aanrekenen', zegt Bothuyne. Vooral EDF Luminus, Eni, Lampiris en Essent rekenen een stuk meer door aan hun 1 miljoen klanten.

Bothuyne dringt erop aan dat Vlaams minister van Energie Turtelboom samen met de VREG een oplossing uitdoktert. Maar die zeggen niet bevoegd te zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees