Fouad Belkacem veroordeeld tot twaalf jaar, Jejoen Bontinck 40 maanden met uitstel

Op het proces tegen Sharia4Belgium is Fouad Belkacem veroordeeld tot twaalf jaar cel. Jejoen Bontinck krijgt 40 maanden, waarvan enkel de voorhechtenis effectief is, en een geldboete van 12.000 euro met uitstel.

Elias Taketloune en Walid Lakdim krijgen vijf jaar waarvan 1 effectief. Michaël Delefortrie is veroordeeld tot drie jaar met uitstel. Brian De Mulder, die in Syrië zit, werd veroordeeld tot vijf jaar cel en een geldboete. Voor de leidinggevenden werden straffen uitgesproken van 15 jaar effectief.

Jejoen Bontinck

Spijtoptant Jejoen Bontinck, die in Syrië een tijdlang werd vastgehouden en heel wat informatie doorstuurde aan de onderzoekers, vroeg de vrijspraak. Maar de rechtbank beschouwt hem niet als een slachtoffer en veroordeelde hem tot veertig maanden cel met uitstel. Bontinck zou normaal de rechtbank mogen verlaten, maar hij zit nog vast voor het schenden van het contactverbod met zijn vriendin. Bontinck krijgt ook 5.000 euro morele schadevergoeding voor zijn opsluiting.

“Voor wie een straf met uitstel heeft gekregen, is dit de laatste kans”, waarschuwde de rechter.

Terroristische groepering

De Antwerpse correctionele rechtbank oordeelde ook dat Sharia4Belgium een terroristische groepering is. Ze had als doel de gewapende strijd om de democratie in België omver te werpen en een islamitische staat op te richten, waar alleen de sharia geldt.

Voor alle 45 beklaagden is leiderschap of lidmaatschap van de terreurgroep bewezen. “Alle leidende figuren, met uitzondering van Fouad Belkacem, zijn vertrokken naar Syrië en hebben zich aangesloten bij twee groeperingen aldaar”, stelde de rechter. “De leden zijn aanhangers van het gewelddadige jihadistische ideëengoed. (...) Sharia4Belgium wilde vanuit gewelddadig jihadisme bestaande regimes omverwerpen en vervangen door totalitaire islamitische staat.”

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS