Crevits wil schoolgebouwen meer openstellen voor ander gebruik dan onderwijs

Crevits wil schoolgebouwen meer openstellen voor ander gebruik dan onderwijs

Foto: Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat schoolgebouwen in de toekomst meer worden opengesteld voor ‘medegebruik’, voor een ander gebruik dan het verstrekken van onderwijs. ‘Ik denk dat een aantal opportuniteiten hierbij gemist worden, dat er nog winst kan geboekt worden’, zei Crevits donderdagmiddag in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. ‘Ik denk dat we op dat vlak ook nog veel kunnen leren van voorbeelden uit het buitenland.’

De minister maakte de opmerking donderdagnamiddag na de voorstelling van de jongste ‘Schoolgebouwenmonitor 2013’ van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AFGIOn). Uit de statistieken van de monitor blijkt dat slechts in 62 procent van de onderwijsinstellingen de gebouwen buitenschools worden gebruikt, een magere winst van twee procent tegenover de vorige meting van de monitor in 2008, vijf jaar eerder.

Wat de kwantiteit van het Vlaamse scholenpatrimonium betreft: het gaat om een oppervlakte van 16,5 miljoen vierkante meter. Dat komt overeen met 90.000 rijwoningen of 2,17 keer de gebouwenoppervlakte die de federale Regie der Gebouwen beheert. Maar het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) voerde vooral een evaluatie uit over de kwaliteit van de schoolgebouwen in Vlaanderen. En dan blijkt dat het schoolgebouwenbestand volgens de jongste status quaestionis ‘relatief oud’ is: 60 procent dateert van voor 1970, 30 procent zelfs van voor 1950.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees