‘Als Bpost krantencontract mist gaan 3.500 jobs verloren’

‘Als Bpost krantencontract mist gaan 3.500 jobs verloren’

Foto: BELGA

‘Als ik het krantenbedelingscontract verlies, dan zal ik van 3.500 mensen afscheid moeten nemen.’ Dat heeft topman Koen Van Gerven van bpost donderdag gezegd op een lunchdebat georganiseerd door het tijdschrift Trends in Brussel, zo meldt De Tijd op zijn website. Voor de verdeling van de kranten en tijdschriften voor 7.30 uur moet de federale overheid van Europa een nieuwe aanbesteding uitschrijven.

Drie bedrijven mogen zich kandidaat stellen, zo deelde de federale overheid vorige week mee. Bpost (het bedrijf dat het contract nu uitvoert en daarvoor van een vergoeding krijgt van 200 miljoen euro), AMP en BD.

De 3.500 mensen vertegenwoordigen volgens De Tijd circa 3.000 voltijdse jobs. Het is de eerste keer dat Van Gerven, die bijna nooit in het openbaar verschijnt, zich zo expliciet over het krantenbedelingscontract uitlaat. Van Gerven zit daarmee volledig op dezelfde lijn als de bonden.

‘Mijn grote bezorgdheid is dat wij het contract moeten uitvoeren met contractuelen - we kunnen wettelijk niet anders - en onze concurrenten het zullen uitvoeren met zelfstandigen. Dat is een kostprijsverschil van 50 procent’, aldus Van Gerven.

Corrigeer

NIEUWS