‘ISIS staat voor de poort van Europa’

‘ISIS staat voor de poort van Europa’

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano Foto: EPA

Terreurorganisatie Islamitische Staat staat voor de poort van Europa. Dat zegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano nadat ISIS een filmpje verspreidde waarin 21 koptische christenen onthoofd worden op het strand van Tripoli. De kust ligt in vogelvlucht amper 1.000 kilometer van Rome.

De 21 Egyptische christenen die in de video worden terechtgesteld, werden meer dan een maand geleden ontvoerd in Libië. Het vijf minuten durende filmpje heeft de titel ‘een in bloed geschreven bericht aan de natie van het kruis’. Een van de gemaskerde ISIS-aanhangers die in de video te zien is, richt zich in het Engels tot de camera en zegt ‘We staan ten zuiden van Rome’.

Door de massa-executie te laten plaatsvinden in het Libische Tripoli wil ISIS aantonen dat de terreurorganisatie steeds meer terrein boekt. Libië bevindt zich namelijk niet alleen dichtbij Egypte en Algerije, het Noord-Afrikaanse land wordt ook enkel gescheiden van Europa door de Middellandse Zee. ‘ISIS staat voor de poort van Europa, het is tijd om in actie te treden’, concludeerde Angelino Alfano, Italiaans minister van Binnenlandse Zaken, maandagmiddag in de Italiaanse krant La Repubblica. ‘De internationale gemeenschap moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de toekomst van de westerse wereld veiligstellen.’ De Italiaanse minister van Defensie, Roberta Pinotti, was nog forser. Volgens hem zou Italië zelfs bereid zijn om de internationale troepenmacht in de strijd tegen ISIS in Libië te leiden.

Alfano en Pinotti werden wel onmiddellijk teruggefloten door zijn hun premier, Matteo Renzi. Hij benadrukte dat de internationale gemeenschap niet ‘mag overgaan van totale onverschilligheid naar militaire interventie.’

Corrigeer

NIEUWS