VS waarschuwt Rusland over Oekraïne

De Verenigde Staten beschuldigen de Russen ervan dat ze het staakt-het-vuren schenden, terwijl de VN-Veiligheidsraad unaniem oproept om het geweld te staken.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden verklaarde dat de kost voor Rusland zal stijgen als Moskou het bestand blijft schenden.

Rond de strategische stad Debaltsevo, waar volgens de separatisten het bestand niet geldt, woeden hevige gevechten. Volgens de rebellen hebben ze de stad intussen grotendeels in handen. De Russische president Vladimir Poetin roept de Oekraïense troepen daar op om zich over te geven.

Hoewel de VN-Veiligheidraad, waaronder Rusland, de burgeroorlogpartijen in Oekraïne oproept om ‘onmiddellijk’ de gevechten te beëindigen, vielen er harde woorden tussen de VN-ambassadeurs. Samantha Power, ambassadeur van de VS bij de VN, noemde het ironisch dat Rusland de resolutie had opgesteld terwijl de rebellen met Russische steun vechten.

‘Stop de separatisten te bewapenen’, verklaarde ze. ‘Stop met honderden zware wapens over de grens te sturen samen met troepen. Stop met te doen alsof u dat niet doet.’

De Russische ambassadeur Vitaly Churkin vindt haar uitspraken een belediging en zegt dat Rusland altijd naar een vreedzame oplossing heeft gezocht.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees